Sport

Džanan Musa nakon fantastične pobjede “Zmajeva”: Idemo dalje, ništa još nismo uradili

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je selekciju Mađarske sa 103:78 u susretu posljednjeg, trećeg kola turnira pretkvalifikacijske grupe B za Olimpijske igre 2024. godine u francuskoj prijestonici Parizu.

Košarkaši BiH su upisali drugu pobjedu na turniru u Gliwicama u Poljskoj. Time su osvojili drugo mjesto u grupi te izborili plasman u polufinale pretkvalifikacija.

Dominirali cijeli meč

Tokom cijele utakmice izabranici selektora Adisa Bećiragića su dominirali. Već u prvim minutama su došli do dvocifrene prednosti. I u nastavku meča "Zmajevi" nisu posustajali pa je i prednost rasla i već nakon osam minuta iznosila je 20 poena.

U drugoj četvrtini je BiH demonstrirala i briljantnu odbranu, Mađari nisu imali rješenja i prednost bh. tima je nezaustavljivo rasla.

Nakon petnaestak minuta rezultat je bio nevjerovatnih 51:22. Pogotkom Liuke Garze BiH je došla na plus 31 (53:22).

Svi postigli koševe

I u nastavku meča BiH je u potpunosti kontrolisala igru. Selektor Bećiragić je do kraja dao priliku svim igračima koji su priveli meč kraju bez problema. Svih 12 naših igrača se upisalo u strijelce.

Džanan Musa je meč završio sa 26 poena. Amar Alibegović je postigao 14, a Jusuf Nurkić 12 poena uz 10 skokova.

“Znali smo važnost utakmice i izašli smo maksimalno ozbiljno i koncentrisano. Držali smo koncentraciju 40 minuta. Znali smo šta možemo, znamo i dalje, ništa se nije uradilo ovom pobjedom. Samo smo pokazali koliko smo kvalitetna reprezentacija i sad je na nama da pokažemo i u polufinalu koliko možemo.

“Trebamo biti maksimalno fokusirani, da ne budemo previše visoko i da ne padamo nisko. Treba zadržati koncentraciju i plasirati se u finale”, rekao je Musa.

Kod Mađarske je s 21 ubačajem najbolji bio Perl.

U prvom meču u ovoj grupi Poljska je pobijedila Portugal sa 78:65 i s maksimalnim učinkom završila grupnu fazu.

BiH će u polufinalu igrati s pobjednikom B-grupe, selekcijom Izraela u petak. Poljska će isti dan igrati protiv Estonije. Finayle je 20. augusta. Susreti polufinala i finale igrat će se 18. augusta u Gliwicama.

Pobjednik turnira će steći pravo nastupa u finalnom krugu kvalifikacija za Olimpijske igre. Kvalifikacije će se igrati idućeg ljeta, neposredno uoči IO.