Film

Otvoren takmičarski program 29. SFF-a: Mi nećemo nestati

Ukrajinski film "Mi nećemo nestati" o grupi ukrajinskih tinejdžera, čiju režiju potpisuje Alisa Kovalenko, otvorio je danas u Cineplexxu Takmičarski program Dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Film govori o grupi tinejdžera iz Donbasa koji nadomak zrelosti sanjaju da osvoje svijet. Iako su udaljeni zvuci pucnjave i eksplozija dio zvučne kulise njihovih života, oni ne gube nadu, buntovni su, skloni avanturama, ulaze u minska polja i sunčaju se kraj lokalnog jezera.

Sanjaju o bijegu ne samo od rata već, kao svi tinejdžeri na svijetu, i od dosade života u malom gradu. A onda, iznenada, pruža im se prilika da krenu na dugo putovanje do Nepala.

Režiserka Alisa Kovalenko kazala je za Fenu da je to multikarakterni dokumentarni film koji govori o mladoj generaciji u ratu.

"Najviše sam se fokusirala na snove i vjerovanja u snove tih tinejdžera. Htjela sam im dokazati da oni mogu ostvariti snove i da sve može postati java", istakla je Kovalenko.

Poruka filma "Mi nećemo nestati" je, poručila je, da Ukrajina ne smije nestati i posustati.

"Svjetlo u nama mora da sja i ostane tu. Ono je najvažnije i to je naša sila koja nas vuče naprijed", kazala je režiserka.

Kovalenko koja je u Sarajevo došla iz Ukrajine, istakla je da situacija u njenoj zemlji ima uspone i padove.

"Živim u Kijevu. Pokušavamo preživjeti i pokušavamo pobijediti. Borimo se na mnogim frontovima, koliko ko može", istakla je Kovalenko.

Ovogodišnji Takmičarski program - Dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala u izboru selektorice Rade Šešić donosi 20 filmova, koji između ostalog pokreću razgovore o pitanjima značajnim za sve nas - današnjici života, ličnim pravima, ratnim ranama ili posljedicama turbulentnih društvenih promjena, prenosi FENA.