Svijet

Završeni pregovori u Saudijskoj Arabiji: Ovo je mirovni plan za Ukrajinu

mirovni plan zelenskij

Učesnici razgovora u Džedi predstavili su plan za rješavanje sukoba u Ukrajini, piše njemačka agencija DPA. Na pregovorima u Saudijskoj Arabiji predstavljen je još jedan mogući mirovni plan, koji su razvile saudijske vlasti i još nekoliko zemalja. Prema pisanju medija, o inicijativi je obaviještena i Rusija.

Dio alternativnog plana koji se razlikuje od takozvanog "mirovnog plana Zelenskog" je integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, početak mirovnih pregovora pod okriljem Ujedinjenih naroda i razmjena zarobljenika, piše DPA.

Dan ranije su u Džedi počeli pregovori o Ukrajini na koje su pozvani predstavnici oko 30 zemalja, ali ne i Rusije. Brojne države su potvrdile svoje učešće, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Južnoafričku Republiku, Poljsku.

Evropski diplomatski izvori kažu da je postignut dogovor o žarišnim tačkama mirnog rješenja, kao što su "teritorijalni integritet i suverenitet" Ukrajine.

Posebno je zabilježena aktivna uloga Kine jer je njen predstavnik izrazio "pozitivne" stavove o mogućem budućem susretu kao što je današnji, navodi Ukrinform. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je za Bild da svaki milimetar napretka ka pravednom miru donosi tračak nade za narod Ukrajine.

Prema njenim riječima, poruka sastanka u Džedi je da brutalni ruski agresivni rat utječe i na ljude u Africi, Aziji i Latinskoj Americi i ima implikacije daleko izvan Evrope, od budućnosti međunarodnog poretka do pitanja energetske sigurnosti, rastućih cijena žitarica i globalnog snabdijevanja hranom koje je Rusija tako nemilosrdno degradirala.

Šefica njemačke diplomatije pozvala je zemlje širom svijeta da učine sve da agresivni ratovi ponovo ne postanu normalna pojava u 21. stoljeću.

"I pored toga što je pogled na rat u Pretoriji, Braziliji ili Pekingu drugačiji nego u Evropi, Povelja Ujedinjenih naroda treba da bude na isti način prihvaćena svuda", poručila je Baerbock.

S druge strane, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući razgovore u Džedi, istakla je da je donošenje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Moskve apsurdno i besmislica. Ipak, delegati imaju "pun prostor za kreativnost" da razgovaraju o ovom pitanju, naglasila je ona.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da je glavni cilj ovog sastanka o Ukrajini "pokušaj da se ubijede predstavnici Globalnog juga da bar donekle podrže 'formulu mira' Zelenskog, što je apsolutno neprihvatljivo i neperspektivno".

Na Višesatnom sastanku održanom iza zatvorenih vrata učestvovali su predstavnici oko 40 zemalja. Cilj sastanka, kako je saopćeno, je "konsolidacija različitih mirovnih planova", posebno Kine, Afrike i Brazila, sa planom od 10 tačaka koji je ponudila Ukrajina.

Sastanak u Džedi bio je drugi nakon razgovora uže grupe zemalja u Kopenhagenu u junu, koji su bili neformalni i nakon kojih nije izdata zajednička izjava.