Svijet

U S. Arabiji održava se važan sastanak za Ukrajinu. Žele privući više saveznika, po nekima se već desilo iznenađenje

Mirovni pregovori koji uključuju Ukrajinu i 40 njenih saveznika počeli su u Džedi u Saudijskoj Arabiji.

Dvodnevni sastanak dio je diplomatskog napora Ukrajine da izgradi podršku izvan svojih ključnih zapadnih pristalica dopirući do zemalja globalnog juga koje nisu voljne da zauzmu stranu u sukobu.

Iako Rusija ne prisustvuje - Kina je odlučila da se pridruži, što je napredak u odnosu na posljednju rundu pregovora u Kopenhagenu u junu.

Do sada su ostali neutralni, u svjetlu njihovih bliskih veza s Kremljom.

Zelenski je rekao kako se nada da će razgovori rezultirati mirovnim samitom čelnika na globalnoj razini u sklopu kojega će se podržati načela njegova plana za rješenje sukoba. Kijev zahtijeva da Rusija vrati cjelokupan ukrajinski teritorij i povuče sve svoje snage iz Ukrajine.

Najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, koja od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. održava kontakt s objema stranama, odigrala je važnu ulogu u pozivanju na sastanak i onih država koje nisu učestvovale u ranijim susretima, rekli su zapadni diplomati.

Kina, koja nije učestvovala u prethodnome krugu pregovora u Kopenhagenu, na sastanak u Džedu šalje posebnog izaslanika za euroazijska pitanja Li Huija, objavio je Peking. I Kina održava bliske ekonomske i diplomatske veze s Rusijom od samog početka sukoba, istovremeno odbijajući pozive međunarodne zajednice da javno osudi Moskvu.

Na razgovore je doputovao i indijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Šri Adžit Doval, objavilo je u subotu na društvenim mrežama indijsku ambasadu u Rijadu. Poput Kine i Indije unatoč ratnom sukobu održava bliske veze s Rusijom te odbija osuditi tu zemlju za rat. Istovremeno su indijske vlasti pojačale uvoz ruske nafte.