Svijet

Zelenski: Rat dolazi u Rusiju i to je neizbježan proces

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u nedjelju da "rat" stiže u Rusiju nakon što su tri ukrajinska drona oborena iznad Moskve.

"Postepeno se rat vraća na teritoriju Rusije - u njene simbolične centre i vojne baze, i to je neizbježan, prirodan i apsolutno fer proces", rekao je Zelenski tokom posjete zapadnom gradu Ivano-Frankivsku, javlja Radio Slobodna Evropa.

"Ukrajina je sve jača", dodao je, upozoravajući, međutim, da bi zemlja trebalo da se pripremi za novi napad na energetsku infrastrukturu zimi.

"Ali moramo biti svjesni da, kao i prošle godine, ruski teroristi i ove zime mogu da napadnu naš energetski sektor i ključne objekte", rekao je Zelenski i dodao da se u Ivano-Frankivsku razgovaralo o pripremama za "sve moguće scenarije".

Moskva je u nedjelju saopćila da su njene snage osujetile pokušaj Ukrajine da napadne Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Napadi o kojima se izvještava u nedjelju bili su posljednji u nizu nedavnih napada dronom – uključujući Kremlj i ruske gradove u blizini granice sa Ukrajinom – za koje Moskva okrivljuje Kijev.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a nekoliko nedjelja traje dugo najavljivana kontraofanziva ukrajinskih snaga.

U napadu su oštećene dvije poslovne kule i nakratko zatvoren međunarodni aerodrom.