Svijet

Eksplozije u ruskim gradovima, Ukrajinci okrivljeni. Moskva: Putin je informisan

Ruski mediji su u petak u ranim popodnevnim satima izvijestili da je došlo do eksplozije u ruskom gradu Taganrogu koji se nalazi pored rusko-ukrajinske granice.
Taganrog je luka na Crnom moru, u njemu živi oko 250 hiljada ljudi, a od daleko poznatijeg Rostova-na-Donu, poprišta propalog puča koji je krajem juna izveo šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin, udaljen je nešto manje od 50 kilometara.

Lokalni dužnosnici i mediji kažu da je eksplozija uzdrmala glavi gradski trg. U njoj su oštećeni kafić i stambena zgrada. Guverner Rostovske oblasti Vasili Golubev rekao je da je eksploziju uzrokovala raketa. Golubev je dodao da su hitne službe na licu mjesta te da u eksploziji niko nije poginuo. Ruski državni mediji pišu da je u eksploziji povrijeđeno šest osoba, međutim Golubev je rekao da su četiri osobe pretrpjele srednje tjelesne povrede, a njih 15 lakše.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije drži da je Ukrajina kriva za eksploziju u Taganrogu. Ministarstvo je navelo da je Kijev izveo teroristički napad na Taganrog te ga napao protuzračnom raketom koja je ispaljena iz raketnog sistema S-200. Rusi kažu da su raketu presreli, a da su njeni dijelovi pali na grad.

Nedugo nakon medijskih napisa o eksploziji u Taganrogu, u medijima su se pojavili napisi o eksploziji u Samari, gradu na jugoistoku Rusije i administrativnom centru Samarske oblasti. Ruski parlamentarac iz Samarske oblasti Aleksander Hinštajn rekao je da se eksplozija dogodila u rafineriji nafte Kujbišev, jednoj od najvećih rafinerija u regiji koja svaki dan proizvede oko 140 hiljada barela nafte. Dužnosnik je rekao da u eksploziji niko nije stradao te da rafinerija nije pretrpjela veću štetu.

Hinštajn je kasnije rekao da je eksploziju uzrokovala bomba. Ruski državni mediji objavili su da je uhapšena osoba za koju se sumnja da ju je postavila.

Sky News navodi da još uvijek nije pronađena poveznica između spomenute dvije eksplozije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kasnije u petak da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o eksploziji u ruskom gradu Taganrogu.

"Kijevski režim, naravno, neće govoriti o terorističkom napadu u Taganrogu. Hvala Bogu, nije bilo žrtava. Barem koliko znamo", dodao je Peskov.