Sport

Lana Pudar tek je napunila 17 godina, a ima karijeru dostojnu najvećih svjetskih zvijezda

Lana Pudar tek je u januaru proslavila 17. rođendan, a već iza sebe ima karijeru kakve se ne bi postidjele ni najveće svjetske sportske zvijezde.

Impresivnu kolekciju medalja najbolja bosanskohercegovačka plivačica dopunila je posljednjih dana, osvojivši čak tri zlata na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu.

Pudar: Postavila nove rekorde

Nakon što je osvojila zlatne medalje na 100 i 200 metara delfin, Lana je pobijedila i u utrci na 50 metara. Mlada Mostarka u sve tri discipline postavila je nove rekorde juniorskih evropskih prvenstava.

To je samo nastavak zapanjujućeg trijumfalnog niza koji traje već treću godinu!

Jedna od najljepših i najuspješnijih priča u historiji bh. sporta počela je 2021.

Tada je 15-godišnja Lana u konkurenciji znatno starijih takmičarki na Evropskom juniorskom prvenstvu u italijanskom Rimu osvojila tri medalje - jedno zlato i dva srebra.

Postala je prvakinja Evrope na 100 metara delfin, a viceprvakinja Evrope na 50 i 200 metara istim stilom.

Iste je godine, kao druga najmlađa plivačica na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju, završila je na 19. mjestu u ženskoj utrci na 100 metara delfin na OI.

Prva medalja u Abu Dabiju

U decembru 2021. domogla se i svjetske medalje na seniorskoj sceni - osvojila je bronzu u utrci na 200 metara delfina na Svjetskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati). Bila je to prvu seniorska međunarodna medalju za BiH u plivanju.

Bila je to fantastična uvertira za još impresivniju 2022. godinu.

Na Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima 2022. u Rimu Pudar je osvojila zlato na 200 m i bronzu na 100 m delfin, oborivši u oba finala državne rekorde.

Rutinski je potom pokupila i oba zlata na Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu, također na 100 i 200 m delfin.

Slijedi nastup u Japanu

Iako ponovo znatno mlađa od konkurentinja, i Lana je i prošle godine obilježila Evropsko juniorsko prvenstvo. U rumunskom Otopeniju domogla se dva zlata - na 50 i 200 metara delfin - te srebra na 100 m delfin.

U 2023. godini nastavlja je po "starom", o čemu svjedoče tri zlatne medalje iz Beograda,. A to bi mogao biti "samo" nagovještaj još većeg rezultata.

Lana se, naime, uveliko priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima. SP će na rasporedu u japanskom gradu Fukuoki od 14. do 30. jula.

Ako se po jutru dan poznaje, broj od 14 medalja sa velikih takmičenja uskoro bi se mohao povećati...