Svijet

Objavljuju se dramatični snimci napada na okupirani grad: Sijevalo je na sve strane, Rusi su bijesni

Snimci drona koji kruže društvenim mrežama pokazuju trenutak kada su ukrajinske snage napale grad Makijevku.

Ruski zvaničnici rekli su da je Ukrajina gađala stambene zgrade, pri čemu je jedna osoba ubijena, a 38 povrijeđeno u napadu.

Kijev tvrdi da su ukrajinske snage gađale i uništile tamošnje rusko skladište streljiva, Moskva optužuje Kijev da su u napadu povrijedili civile.

"Uslijed učinkovitog vatrenog djelovanja jedinica Oružanih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestala je postojati", saopćila je ukrajinska vojska. Ukrajinci su rekli da je eksplozija bila tako jaka jer je tokom granatiranja pogođeno skladište goriva ili streljiva.

Ruski državni mediji, pak, objavili su u srijedu da su ukrajinske snage granatirale Makijevku, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši njih 41, kako javlja Moscow Times. Denis Pušilin, čelnik samoproglašene proruske tz. Donjecke Narodne Republike izjavio je da je pogođen gradski okrug Červonogvardejski.

"Val eksplozije osjetila je većina stanovnika Makiivke i Donjeck", rekao je on. On je na svom Telegram kanalu u srijedu ujutro objavio da je dvoje djece među povrijeđenima.