Svijet

Masovni skup u Sjevernoj Koreji, prijete “osvetničkim ratom” Americi

Sjeverna Koreja održala je masovne skupove u Pjongjangu na kojima su ljudi uzvikivali ratoborne slogane, zaklinjući se na "osvetnički rat" za uništenje Sjedinjenih Američkih Država.

Skup je organizvoan povodom obilježavanja 73. godišnjice izbijanja Korejskog rata, objavili su u ponedjeljak državni mediji.

Oko 120.000 radnika i studenata učestvovalo je na skupovima koji su u nedjelju održani širom glavnog grada, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Fotografije koje su objavili državni mediji pokazuju stadion prepun ljudi. Oni drže transparente s natpisima "Cijelo kopno SAD je u našem dometu za gađanje" i "Imperijalistička SAD je razarač mira".

Nedjeljni skup došao je u jekud zabrinutosti da bi Pjongjang uskoro mogao izvesti još jedno lansiranje svog prvog vojnog špijunskog satelita.

Time bi pojačao praćenje američkih vojnih aktivnosti nakon što je prvi pokušaj završio neuspjehom 31. maja.

Sjeverna Koreja sada ima "apsolutno najjače oružje za kažnjavanje američkih imperijalista", objavila je KCNA.

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja testirala je različito oružje, uključujući svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu. To je pojačalo napetost s Jugom i glavnim saveznikom Južne Koreje, Sjedinjenim Ameirčkim Državama.

U odvojenom izvještaju ministarstva vanjskih poslova, Sjeverna Koreja je rekla da SAD "poduzima očajničke napore da zapali nuklearni rat", optužujući Washington za slanje strateških sredstava u regiju.

Sjeverna i Južna Koreja tehnički su i dalje u ratu jer je njihov sukob 1950/1953. završio primirjem, a ne sporazumom.