Region

Srbijanski studenti na protestu poručili: “Kupili ste diplome, nas nećete”

Više hiljada uglavnom mladih građana okupilo se pred zgradom Skupštine Grada Niša na protestu "Srbija protiv nasilja" koji se u isto vrijeme održavao u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Pod parolom "Protest je ispit", okupljeni u Nišu su, poslije obraćanja govornika, krenuli u protestnu šetnju do Gradske kuće.

Govornici, pozdravljani uzvicima i aplauzima, rekli su da su se okupili jer žele da iz države nestane svaki vid nasilja.

„Pretvorili su nas u nesrećne ljude, stvaraju od nas neprijatelje države iako država nisu oni. Zato smo se okupili ovde, jer želimo da iz naše države nestane nasilje, da nestanu korupcija i kriminal, da institucije rade svoj posao“, rekla je aktivistkinja Danijela Vujošević.

Protestima je pridružio veliki broj studenata koji su parolom poručili "kupili ste diplome, nas nećete“. Njihovi predstavnici rekli su da žele da ostanu u svojoj zemlji, ali da u njoj moraju da "promijene neke stvari".

„Naše nezadovoljstvo je rezultat nasilja kome se izlažemo kroz medije i ponašanje državnih organa. Dostigli smo nivo gdje reč ’nasilje’ nije više samo pojam, već je realna opasnost. Naše društvo više nije zdravo. Devastirana je porodica, školstvo, zdravstvo, sudstvo, a tražimo tako malo - istinu, ljubav, slogu, poštenje i pravdu, da svako snosi odgovornost za svoje postupke, da ne moramo da budemo članovi stranaka da bismo radili, da dostojanstveno i bez straha iznosimo svoje mišljenje“, rekla je Una Petrović, studentkinja Filozofskog fakulteta.

Vukašin Stojanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, jedan od preko dvije hiljade potpisnika proglasa akademske zajednice kojim se podržava protest, rekao je da je „moralna odgovornost i građanska dužnost svih da ustanu protiv urušavanja osnovnih vrednosti civilizacije i zla koje se nadvilo nad Srbijom“.

Profesorima je poručio da stanu uz svoje studente, a okupljenima da „one koji su prodali dušu đavolu“ pozovu da prošetaju sledeće nedelje kako bi društvo gradili „na temeljima solidarnosti i uzajamne pomoći, a ne straha i nasilja“.

Na početku protesta, a zatim i na odredištu pred Gradskom kućom, ponovljeni su već poznati zahtevi - ostavka svih članova REM-a, smena rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy zbog promovisanja nasilja. Osim toga zahtevaju i, kako kažu, institucionalnu odgovornost - smene ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina.

Tokom dvoipočasovne šetnje čuli su se zvižduci i povici protiv vlasti. Protest je protekao bez incidenata.