Politika

Mijatović podsjetio Dodika: Pa vi ste govorili da je Krajišnik otjerao Srbe iz Sarajeva

Vojin Mijatović Milorad Dodik

Milorad Dodik danas je ponovo negirao presude međunarodnih sudova kazavši da Sarajevo nije bilo pod opsadom i da su Srbi najveća žrtva rata.

Na njegove izjave reagirao je Vojin Mijatović, ministar razvoja i obrta u Vladi FBiH.

"Iako smatram da Dodika i njegove izjave koje svaki dan opterećuju sve građane BiH treba ignorisati, ova današnja predstavlja još jednu u nizu brutalnih provokacija, a zapravo razotkriva svu mizeriju njegove pokitike.

U momentu kada se suočava sa najvećom krizom u budžetu Republike Srpske, Dodik po starom receptu počinje da vrijeđa i iznosi neistine i sije nacionalnu mržnju", navodi Mijatović.

Kaže da mu pljuvanje po Sarajevu i iznošenje neistina neće nadomiriti stotine miliona nedostatka u budžetu RS.

"To neće nadomiriti nedostake koji su nastale zbog kriminala i korupcije decenijske vlasti koju vodi Dodik.

Umjesto da ljudi počnu konačno normalno živjeti te da je normalno da svi i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i ostali žive i u Sarajevu i Banja Luci, Dodik zapravo svojim istupom samo cementira stanje da Bošnjaci i Hrvati nemaju šta tražiti u Banja Luci, kao ni Srbi u Sarajevu", ističe Mijatović.

Dalje navodi kako politike koje su bile kreatori rata, a koje sprovodi danas Dodik i slični njemu na svim stranama ne mogu biti kreatori mira i razvoja i to se mora jasno reći.

"Sarajevo je bilo pod strašnom opsadom, a tadašnje politike ratnog SDS-a koji je vezao zastave sa SDA su uradiile sve da Srbi napuste glavni grad", istakao je Mijatović.

On je poručio Dodiku da poveća plaće i da osigura investicije.

"Vrijeme je da ratne rane barem malo zacijele nakon 27 godine, ne vrijeđajte, ne stavljajte Srbe u BiH na pogrešnu stranu barem danas.

Na kraju gospodine Dodik, vi ste nekada tvrdili da je Krajišnik otjerao Srbe iz Sarajeva, a da Karadžić i mladić trebaju u Hag jer su zločinci.

Pokušajte bar na kraju svoje političke karijere ostaviti normalnu atmosferu za buduće generacije, nemojte da vas istorija i nove generacije pamte kao još jednog u nizu koji je ostavio sukob.

Sarajevo je i moj i vaš glavni grad, i koliko god se vi gnušali toga, to vam je jedina istina", zaključio je Mijatović.