Pohovana piletina jedno je od najpopularnijih jela, toliko da razni restorani brze hrane imaju posebne recepte za pohovanu piletinu kako bi privukli mušterije. Od začina pa do načina pripreme, sve je važno kako biste napravili najbolju pohovanu piletinu i ništa ne smijete prepustiti slučaju. Stoga je portal Metro pričao sa stručnjakom Carlom Clarkom kako bi otkrili najbolji recept. On je otkrio vrhunske savjete o tome kako napraviti hrskavu, a sočnu piletinu.
„Prvo pripazite da kupite kvalitetnu piletinu. Mi ćemo odabrati pileća prsa kako bismo napravili mekanu piletinu“, otkriva Carl.
Dodaje i dodaje još nekoliko stvari koje morate imati na umu:
- Ako kuhate prsa, ona se brže isušuju nego ako koristiten batake, no treba im duže vremena za pripremu.
Kako pripremiti piletinu?
Prvo što trebate napraviti je ostaviti piletinu u slanoj vodi kako bi bila dobro začinjena. Carl kaže:
U litar tekućine dodajte 10 g soli i ostavite barem jedan sat. Morat ćete napraviti dovoljno salamure u koju ćete staviti meso i osigurati da je vlažna i dobro začinjena. Pazite da je ne zasolite previše ili ne držite previše u vodi jer bi mogla postati žilava. Umjesto vode, koristite mlijeko kako bi piletina bila još sočnija.
Kad ste gotovi sa začinima, vrijeme je za brašno.
„Skinite većinu tekućine s piletine i stavite na zaseban tanjir da bude spremna za brašno. Možete koristiti bilo koje brašno. Neki ljudi vole začiniti brašno - mi to ne radimo, osim što dodajemo malo soli i bibera. Začine stavljamo kad piletinu izvadimo iz friteze, no sve je stvar izbora“, kaže Carl.
Kada komade piletine stavite u posudu s brašnom, Carl savjetuje da pokušate što manje dodirivati piletinu jer manje dodira rezultira s lakšim i ukusnijim konačnim jelom.
Još jedan njegov savjet: Istresite višak brašna da se ne zgusne prije prženja.
Spremni ste za posljednju fazu: prženje.
„Za prženje najlakše je koristiti tavu. Ulijte dovoljno ulja da možete "potopiti" piletinu i pažljivo stavite meso kako se ne biste opekli. Ulje bi idealno trebalo biti na 160 stepeni. Piletinu pecite dok premaz ne postane zlatan i hrskav. Isjeckajte jedan komad da biste testirali je li dovoljno pržen. Ako je iznutra bijelo, onda je gotovo. Ovisno o veličini komada, trebalo bi otprilike pet do sedam minuta, ali nastavite provjeravati jer ni ne želite pretjerivati jer će meso biti suho i žilavo“, objašnjava.