Sport

Liga prvaka: Pehar u rukama igrača Cityja. Hoće li Džeko imati novu šansu?

Fudbaleri Manchester Cityja postali su prvaci Evrope.

Aktuelni prvaci Engleske su u finalu Lige prvaka na Olimpijskom stadionu Ataturk u turskom Istanbulu savladali italijanski Inter Milan rezultatom 1:0, javlja Anadolija.

Greška Edersona

City je imao veliku šansu već u 6. minuti. Tada je šut Bernarda Silve završio pored samog gola.

Inter je imao dobru priliku u 25. minuti nakon greške golmana Cityja Edersona. Ipak, Nicolo Barella bio je neprecizan.

Manchester City je dvije minute kasnije imao odličnu šansu. Erling Haaland je ipak šutirao direktno u golmana Intera Andrea Onanu.

Engleski tim je u 35. minuti ostao bez Kevina De Bruynea koji je zbog povrede napustio teren. Zamijenio ga je Phil Foden. Potom se uglavnom igralo na sredini terena, pa je prvo poluvrijeme završeno bez golova.

Bosanskohercegovački napadač Edin Džeko zamijenjen je u 57. minuti u redovima Intera.

Umjesto Džeke u igru je ušao Romelu Lukaku. Samo dvije minute kasnije Inter je imao sjajnu šansu za gol kada se Lautaro Martinez našao sam ispred golmana Edersona.

Šansa Lukakua

Imao je Lukakua u petercu, ali je Argentinac odlučio šutirati i golman "Građana" Ederson mu je odbranio.

City je poveo u 68. minuti. Strijelac je bio španski veznjak Rodri nakon asistencije Silve. Tri minute kasnije Inter je mogao do izjednačenja.

Federico Dimarco je pokušao glavom prebaciti Edersona ali je pogodio prečku. Manchester City je u 78. minuti imao veliku šansu. Međutim, Onana je odbranio šut Phila Fodena.

U 89. minuti Inter je imao sjajnu priliku nakon što je Lukaku uputio šut glavom, ali je lopta pogodila u koljeno Edersona i nije bilo promjene rezultata.

Fudbaleri Cityja su do kraja uspjeli sačuvati prednost i tako osvojiti titulu Lige prvaka.

Engleski tim je tako osvojio svoj prvi naslov evropskog prvaka. Inter je propustio da po četvrti put u svojoj historiji osvoji trofej Lige šampiona.