Politika

SDP i Naša stranka danas biraju predsjednike

SDP nikšić forto

Kongres Socijaldemokratske partije (SDP) bit će održan danas u Sarajevu. Na Kongresu će se birati predsjednike i druga tijela te stranke. Iako je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je ranije da se neće kandidovati na tu funkciju, špekuliralo se da će mu na Kongresu biti produžen mandat.

Kako je Raport pisao, posljednjih sedmica svi kantonalni i regionalni odbori stranke uputili su prijedlog Kongresu da se Nikšiću produži mandat minimalno do lokalnih izbora koji su iduće godine. Lokalne stranačke organizacije navodno su takvu odluku donijele jednoglasno smatrajući da Nikšić treba provesti stranku kroz turbulentan period.

Većina SDP-ovaca smatra da bi unutarstranački izbori u ovom trenutku bespotrebno destabilizirali stranku jer izbori podrazumijevaju i suprotstavljene kandidate, lobiranja, natječaj…

S obzirom na to da je Kongres najviše tijelo stranke uz dvotrećinsku većinu on može donijeti kakvu god odluku želi, pa i onu koja podrazumijeva produženje mandata.

I Naša stranka će na današnjem Kongresu birati predsjednika, potpredsjednike i članove Glavnog odbora. Kandidat za predsjednika je aktuelni predsjednik Edin Forto dok su kandidati i kandidatkinje za potpredsjednike: Alen Girt (vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva), Amir Hasičević (ministar trgovine u Vladi FBiH), Behija Kulović (zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona), Damir Arnaut (zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH), Mersiha Jogunčić (vijećnica u Općinskom vijeću Gračanice) i Vildana Bešlija (zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo).

Na dnevnom redu naći će se izmjene i dopune Statuta Naše stranke, te Programska deklaracija.

Osim lokalnih političara, Kongresu će prisustvovati i EU zvaničnici među kojima su EU parlamentarac i izvjestilac u EU parlamentu za BiH Klemen Grošelj, potpredsjednica Saveza liberala i demorkata Evrope (ALDE) Annelou van Egmond, bivši ministar odbrane Slovenije i predsjednik Liberala Jugoistočne Evrope (LIBSEEN) Roman Jakič, te zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Puljak, najavljeno je iz Naše stranke.