Svijet

Donald Trump u nevjerici zbog optužnice. Prijeti mu deset godina zatvora!

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Donald Trump objavio je da su njegovi advokati obaviješteni da ga je federalna vlada optužila za navodne zločine.

Oni proizlaze iz njegovog rukovanja povjerljivim dokumentima nakon što je napustio Bijelu kuću početkom 2021. godine.

Nije mislio da se ovo može desiti

"Korumpirana Bidenova administracija obavijestila je moje advokate da sam optužen", napisao je Trump na svojoj web stranici društvenih medija, Truth Social.

Potom je dodao:

"Pozvan sam da se pojavim u Federalnom sudu u Miamiju u utorak, u 15 sati. Nikad nisam mislio da je moguće da se tako što može dogoditi bivšem predsjedniku SAD.”

Reuters, ABC News i Associated Press potvrdili su da je Trump optužen po sedam krivičnih tačaka u vezi s rukovanjem dokumentima. To je već druga optužnica protiv njega u isto toliko mjeseci.

Nacionalni arhiv i Federalna istražna agencija (FBI) pokušali su vratiti tajne dokumente od Trumpa prije nego što su prošlog proljeća izdali sudski poziv za njihov povratak.

Među optužbama koje će biti objavljene u utorak, Trump će biti optužen za kršenje Zakona o špijunaži, navodi New York Times.

Zakon zabranjuje neovlašteno posjedovanje dokumenata koji se odnose na nacionalnu odbranu i posebno spominje one koji su "namjerno zadržani" uprkos naporima vlade da ih zadrži.

Čekaju se detalji

Ako bude osuđen samo po toj optužbi, Trump (76) bi se mogao suočiti s kaznom od 10 godina iza rešetaka.

Ministarstvo pravosuđa nije objavilo detalje posljednje optužnice. Dvije osobe upoznate sa slučajem potvrdile su za Times da su tužitelji kontaktirali Trumpove advokate kako bi ih obavijestili o optužnici.

U ponedjeljak su Trumpovi zastupnici primijećeni u Washingtonu prije sastanka u Ministarstvu pravosuđa, gdje su nastojali uvjeriti zvaničnike da ne optužuju bivšeg predsjednika ni za kakve zločine proizašle iz istrage.

I dok je aprilska anketa, provedena nakon prve optužnice u New Yorku vezane uz njegovu navodnu tajnu isplatu novca porno zvijezdi Stormy Daniels, pokazala da je Trump učvrstio svoju podršku među republikanskim glasačima, ostaje za vidjeti kako će se druga optužnica odraziti na njergove šanse da se izbori za steranačku nominaciju za kandiata na izborima za predsjednika SAD iduće godine.

"Ovo je doista mračan dan za SADe. Mi smo zemlja u ozbiljnom i brzom propadanju, ali zajedno ćemo Ameriku ponovno učiniti velikom!" napisao je na Trump nakon vijesti o novoj optužnici.

Njegova kampanja također je krenula u akciju, pokušavajući prikupiti sredstva za izbornu kampanju nakon najnovijih vijesti.