Sport

Potpuni obrat. Messi odbio i Barcu i Saudijce, ide u Ameriku!

Argentinska legenda Lionel Messi priključit će se američkom Inter Miamiju nakon što je napustio francuskog prvaka Paris Saint Germain.

Bivši nogometaš španske Barcelone odbit će unosniju ponudu Al-Hilala iz Saudijske Arabije, prenosi BBC. Ugovor iz Miamija uključuje saradnju s brendovima poput Adidasa i Applea.

Sedam puta najbolji igrač

Napadač Messi (35) osvojio je nagradu za najboljeg igrača svijeta sedam puta.

Ovo je prvi put da će ikona Barcelone igrati izvan Evrope. Želio je ostati na Starom kontinentu još jednu sezonu.

Međutim, nakon što nije stigla nijedna zadovoljavajuća ponuda, imao je izbor između Inter Miamija ili Al-Hilala.

Dolazili su jaki nagovještaji da preferira prelazak u Saudijsku Arabiju. U Aziji bi se priključio Cristianu Ronaldu i Karimu Benzemi u sve ambicioznijoj ligi.

No, Messi je na kraju bio u iskušenju da pređe u Inter Miami, uključujući životni stil u Sjedinjenim Američkim Državama i ugovor s velikim brendovima koji se proteže izvan nogometa.

Već posjeduje kuću u Miamiju koju trenutno iznajmljuje.

Bio je oduševljen mogućim povratkom u Barcelonu ovog ljeta. Međutim, ograničenja finansijskog fair-playa, koja će biti na snazi za sljedeću sezonu u španskoj La Ligi, učinila su ambiciozan plan povratka nemogućim.

Istječe krajem juna

PSG je osvojio francusku Ligue 1 u obje njegove sezone. Međutim, ispao je u osmini finala evropske Lige prvaka. To znači da se Messijevo vrijeme u Francuskoj ne može smatrati uspjehom.

Zabio je Leo 32 gola u 75 utakmica za klub iz Pariza. Završio je ovu sezonu sa 16 golova i 16 asistencija u Ligue 1.

Messijev dvogodišnji ugovor sa PSG-om istječe krajem juna. Obje su se strane složile da idu svojim putem. Napadač je bio suspendiran na dvije sedmice tokom maja zbog neovlaštenog putovanja u Saudijsku Arabiju.

Messi je napustio Barcelonu 2021., nakon 21 godine, zbog finansijskih problema ovog kluba.

Messi je Barcelonin rekorder sa 672 gola. Osvojio je 10 La Liga naslova, četiri Lige prvaka i sedam španskih kupova.