Sport

Euroliga odala priznanje Džananu Musi

Debitantska sezona Džanana Muse u španskom Real Madridu nije mogla proći bolje.

Ovaj 24-godišnjak je imao nezaboravnu regularnu sezonu, nametnuvši se kao starter i vodeći strijelac Reala, sa 15,5 poena po utakmici, prije nego što je odigrao ključnu ulogu u tome da "Kraljevi" postanu prvaci Evrope.

Bio prvak i sa Efesom

Ovo nije bio Musin prvi naslov u Euroligi, budući da je također bio na spisku u trijumfu turskog Anadolu Efesa 2021. godine.

No, ovaj put je dao veliki doprinos i s pravom je zaradio mnogo pohvala za svoje podvige u sezoni 2022/2023., navela je Euroliga o tekstu o košarkaškom reprezentativcu Bosne i Hercegovine.

"Njegove su nastupe prepoznali glavni treneri i kapiteni ekipa Eurolige, kao i mediji i navijači, prije Final Foura, kada je imenovan u idealnu postavu elitnog kontnentalnog takmičenja.

Tokom regularne sezone, Musa je u tri navrata dobio počasti MVP-a (najboljeg igrača) kola – drugi je po tom broju u cijeloj ligi. Priključio se Realu kao MVP španske lige nakon uspješne sezone u Rio Breoganu i podigao je svoju igru na viši nivo u sezoni 2022/2023.

Rekorder po broju slobodnih bacanja

Pokazao se odlučujućim u naporu Reala da prođe Partizan Beograd u play-offu, postigavši najmanje 10 poena u četiri od pet utakmica, uključujući 20 u petoj odlučujućoj utakmici.

Jedno od obilježja Musine igre ove sezone bila je njegova sposobnost da izbori prekršaje, gdje je postavio rekord lige od 178 slobodnih bacanja.

Također je zauzeo 19. mjesto u Euroligi po ubačajima za dva poena (119) i 14. mjestu po broju ubačenih trojki (63). To pokazuje kakav je učinak imao iz kola u kolu.

Dodajte tome činjenicu da je Musa odigrao svih 41 mogućih utakmica za Real u sezoni 2022/2023. i ne može se poreći utjecaj koji je Bosanac imao na pomaganje "Los Blancosima" da okončaju petogodišnje čekanje da uzmu trofej Eurolige, navodi se u tekstu.