Sport

Legenda bh. boksa za Raport: Mi nemamo prave profi borce, imamo one koji biraju protivnike kao paprike na pijaci

Posljednjih dana bosanskohercegovačka sportska javnost zabavlja se pobjedom Edina Puhala, alias Iron Pukija.

Odbranio je Puki u njemačkom Baden-Wurttembergu naslov evropskog WBA prvaka u kruzer kategoriji, nokautiravši u drugoj rundi bivšeg evropskog prvaka, Francuza Sirila Makiadija.

No, način na koji je Puhalo stigao do pobjede naišao je i razne komentare. U tome su prednjačili drugi bh. bokseri, koji baš nisu bili oduševljeni ovom priredbom.

Donio ratno zlato

Bio je to razlog da kontaktiramo legendu bh. boksa Almedina Fetahovića, čovjeka koji nam je donio zlatnu medalju ratne 1993. na Mediteranskim igrama, a već godinama kao trener stvara nove borce.

S obzirom na to da svako malo čujemo za nekog bh. "superšampiona" u kojekakvim verzijama, razgovor smo počeli pitanjem - koliko, prema njegovom mišljenju, bh. boks uopće ima ozbiljnih profesionalnih boraca?

"Ako izuzmemo Adnana Ćatića, koji je ipak nastupao kao Nijemac, mi nemamo ozbiljnih profesionalnih boksera. Imali smo Adnana Redžovića, u smislu da on nikada nije birao protivnike u profi-ringu, nije "štimao" rivale, već je išao na nož sa svima, nebitno ko je...

Imamo Džemala Bošnjaka, s tim da se on bori i u olimpijskom i profesionalnom boksu, jer je to sada dozvoljeno. I on također ne bira protivnike, ne plaća im da se bori s njim...

A ove, što imaju po 20-30 pobjeda protiv ko zna kakvih boraca, zaista ne bih ozbiljno tretirao. To je klasično mešetarenje", kaže Fetahović.

Naglašava da je profesionalni boks, za razliku od olimpijskog (koji zovemo i amaterski), čisti biznis, posao kao i svaki drugi u kojem je isključivi cilj zaraditi novac.

"Tu ljudi osnivaju vlastite organizacije, dogovaraju za mečeve, bore za šta god žele. A kad na taj način biraš protivnike, možeš birati i dogovoriti šta hoćeš. Isto kao na pijaci - imaš paprike od 3 KM, imaš paprike od 8 KM...

To bih nazvao nekom vrstom cirkusa", ističe Fetahović.

Nema biranja rivala

U olimpijskom boksu, međutim, toga nema...

"Ovdje dođeš na takmičenje sa najboljim bokserima iz drugih država. Žrijeb je elektronski, pa bujrum, izvoli, pokaži koliko znaš...", dodaje legendarni bh. borac.

Napominje da je simptomatično da većina naših "profesionalaca" nisu imala zapaženije "amaterske" karijere, ako su ih uopće i imali...

"Hajmo reći da su svi oni počeli s ovim boksom, kako se često kaže amaterskim, ali to je u stvari olimpijski boks. Međutim, znam da Puki i neki slični nikad nisu bili prvaci BiH.

Mislim da su mnogi od njih shvatili da u ovom olimpijskom ne mogu boksati ozbiljno, pa su otišli u profesionalne vode, gdje ipak vladaju drugačija pravila", tvrdi Fetahović, koji je i selektor reprezentacije BiH.

On kaže da se olimpijski i profesionalni boks ne mogu gurati u isti koš.

Zbog toga mu nije jasno kako se institucijama koje dijele budžetski novac može desiti da njegov klub, Bokserski klub Ilidža, koji i "pravi" i finansira nastupe naših reprezentativaca, od kantonalnog ministarstva u Sarajevu 2022. godine dobije manje novca od Pukijevog kluba (BK Ilidža 20.000 KM, Iron Puki Boxing Club 25.000).

"Samo u jednoj godini, ja sam imao pet velikih takmičenja - Evropsko prvenstvo za školarce, Evropsko prvenstvo u Bugarskoj za mlade, Evropsko prvenstvo do 22 godine u Poreču, Evropsko prvenstvo za seniore u Armeniji i Mediteranske igre.

I to finansiramo kao klub za naše reprezentativce. I novac koji dobijemo trošimo isključivo u svrhu učešća na takmičenjima i svaku marku pravdamo jer su iz budžeta.

Ne znam kako se budžetski novac pravda za profi boks, na šta oni to troše?", pita se Fetahović.

Oglasio se i Puhalo

Saopćenjem se nakon silnih reakcija oglasio i Edin Puhalo.

"Moja karijera je čista kao suza i nikada u životu niti jednu marku nisam zaradio na nedozvoljen način, a to svi dobro znaju. Za sve u životu sam se morao potruditi i sve, bukvalno, od nule napraviti.

Moj skor je 23:1, 22 pobjede od kojih 21 ko. Bokusujem za elitnu svjetsku diviziju WBA i u njoj sam dvostruki prvak Evrope. Trenutno sam 7. izazivač za svjetskog prvaka.

Jedini poraz u profesionalnoj karijeri zabilježio sam u borbi protiv Dilana Prašovića i to želim ispraviti. Započeli smo pregovore i nadam se da ćemo uspjeti ugovoriti revanš borbu u Sarajevu.

Bit će to mega event. Činjenica da su obojica boksera u samom vrhu na relevantnim ranking listama (Boxrec) garantuje nam spektakl u glavnom gradu BiH.

Što se tiče kolega koji me prozivaju posljednjih dana, mogu samo reći da su imali priliku napraviti slične rezultate u svojim karijerama. Međutim, to im baš i nije polazilo za rukom", poručio je Puki.