Sport

Zvanično: Benzema napušta Real, veliki preokret u Madridu

Francuski napadač Karim Benzema neće i naredne sezone biti član madridskog Reala, potvrdio je klub.

"Real Madrid želi da iskaže svoju zahvalnost i svu svoju naklonost prema Benzemi koji je već jedna od naših najvećih legendi. Karim Benzema je u naš klub stigao 2009. godine, sa samo 21 godinom, i bio je vodeći igrač u ovom zlatnom dobu naše historije. Tokom četrnaest sezona u kojima je branio naš grb i dres, osvojio je 25 titula, što je rekordni broj za Real Madrid: 5 evropskih kupova, 5 klupskih svjetskih kupova, 4 evropska superkupa, 4 lige, 3 Kupa kralja i 4 Superkupa Španije", saopćio je real Madrid.

Karim Benzema je peti igrač koji je najviše puta nosio dres Real Madrida sa 647 nastupa, a drugi je strijelac svih vremena za Real Madrid sa 353 gola. On je i drugi strijelac Real Madrida svih vremena u Ligi i Evropskom kupu. A ujedno je i četvrti strijelac Lige prvaka u historiji ovog takmičenja i četvrti strijelac u historiji Lige.

"Ponašanje Karima Benzeme u Real Madridu je bio primjer profesionalizma, on je predstavljao vrijednosti našeg kluba. Karim Benzema je zaslužio pravo da odlučuje o svojoj budućnosti. Madridisti i svi navijači širom svijeta uživali su u njegovom čarobnom i jedinstvenom fudbalu, koji ga je učinio jednim od velikih legendi našeg kluba i jednom od velikih legendi svjetskog fudbala.

Real Madrid je i uvijek će biti njegov dom, a njemu i cijeloj njegovoj porodici želi sve najbolje u ovoj novoj fazi njegovog života", saopćeno je iz kluba.

Iako je tokom sezone najavio da će još godinu dana provesti u Madridu, djeluje da je sve promijenila ponuda iz Saudijske Arabije.

Čelnici Al Etihada su mu navodno ponudili ugovor od skoro 100 miliona eura po sezoni.

Benzema je u Real stigao u julu 2009. iz Liona za 35 miliona eura, a postigao je 353 gola na 647 utakmica u svim takmičenjima za madridski klub.

Sa Realom je osvojio je 24 trofeja, a prošle sezone dobio je „Zlatnu loptu“.

U utorak, 6. juna, u 12:00 sati, bit će održan oproštaj od Karima Benzeme u Real Madridu, uz prisustvo predsjednika kluba Florentina Péreza.