Šarena planeta

Otkriven razlog zašto je kanal u Veneciji postao svijetlozelen

Mrlja koja se pojavila u Velikom kanalu u Veneciji zbog koje je kanal postao svijetlozelen uzrokovana je hemikalijom fluoresceinom.

Mrlja fosforescentne zelene tekućine koja se pojavila u Velikom kanalu u Veneciji zbog koje je kanal postao svijetlozelen uzrokovana je hemikalijom fluoresceinom.

Zvaničnici za zaštitu okoliša potvrdili su izvor promjene boje nakon što su fotografije na društvenim mrežama pokazale svijetlu mrlju zelene boje oko mosta Rialto. U blizini nasipa oivičenog restoranima.

Fluorescein - netoksična hemikalija - prvenstveno se koristi u podvodnoj gradnji kako bi pomogao u identifikaciji curenja.

Također se može koristiti u medicini - u obliku kapi za oči - za identifikaciju lezija i stranih tijela. Tako kaže Nacionalni institut za zdravlje i izvrsnost.

Iako nije toksičan, visoke koncentracije fluoresceina pronađene u kanalu ukazuju na to da vjerovatno nije rezultat nesreće, izvijestio je CNN.

Dalji rezultati testova, koji bi mogli pomoći da se utvrdi tačna količina supstance u vodi, očekuju se za nekoliko dana.

Nakon što je kanal u Veneciji postao svijetlozelen, italijanska policija pokrenula je istragu o incidentu.

To je uslijedilo nakon brojnih epizoda u Italiji, gdje su ekološke grupe gađale spomenike bojama i bojama.

Aktivisti su koristili biljni ugalj da zatvore vodu rimske fontane di Trevi u crno u znak protesta protiv fosilnih goriva.

Međutim, za razliku od prethodnih slučajeva, nijedna protestna grupa se još nije javila da preuzme odgovornost za ono što se dogodilo u Veneciji.

Nevjerovatni prizori iz Venecije