Svijet

Južna Koreja iskoristila umjetnu inteligenciju da ‘izvaga’ sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una. Evo koliko kilograma ima

Južnokorejski zvaničnici koristili su umjetnu inteligenciju da procijene težinu sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Južnokorejski zvaničnici koristili su umjetnu inteligenciju da procijene težinu sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

"Izgledao je umorno sa jasnim podočnjacima oko očiju tokom svog javnog pojavljivanja 16. maja, a procijenjeno je da je težio preko 140 kg prema analizi umjetne inteligencije", rekao je Yoo Sang-bum, član parlamentarnog obavještajnog odbora, novinarima nakon brifinga od strane Nacionalne obavještajne službe.

Nije rekao koji je softver korišten, ali je rekao da se vjeruje da sjevernokorejski lider pati od "teškog" poremećaja spavanja, citirajući obavještajni izvještaj da Sjeverna Koreja intenzivno prikuplja najnovije medicinske informacije o liječenju nesanice za svoj službeni vrh, piše Sky News.

Južnokorejska špijunska agencija prati mogućnost da Kim Jong Un upadne u "začarani krug" povećane ovisnosti o alkoholu i nikotinu i pogoršanja nesanice s obzirom na veliku količinu stranih cigareta i grickalica koje se šalju na sjever, dodao je.

Težina sjevernokorejskog lidera izazvala je globalni interes otkako je postao lider zemlje prije skoro deset godina.

Godinama se špekulisalo o njegovom zdravlju - koje je strogo čuvana državna tajna, kao i datum njegovog rođenja - vjeruje se da ima 39 godina.

Njegov gubitak težine prije nekoliko godina nagađao je da bi to moglo biti zbog lošeg zdravlja.

Međutim, slike na kojima prošlog mjeseca posmatra vojni špijunski satelit sa svojom kćerkom pokazuju da se od tada udebljao.

Vođa treće generacije došao je na vlast nakon što je njegov otac Kim Jong Il preminuo 2011. od srčanog udara.