Paradajz i mozzarella temelj su italijanske kuhinje i jedna od kombinacija s kojom nikada ne možete pogriješiti. U sirovoj, pečenoj ili zapečenoj izvedbi okus je jednostavno fantastičan. Srećemo ih zajedno u salatama, na pizzi, bruschettama, na tjestenini… I zato nas uvijek veseli otkriti neki novi recept s paradajzom i mozzarellom.
Recept je dovoljno jednostavan da ga spremite za večeru usred radne sedmice, a jelo izgleda dovoljno atraktivno da ga poslužite i u "važnijim" prilikama. Zapečeni paradajz i rastopljena mozzarella apsolutni su hit ovog jela, ali i dinstani šampinjoni, parmezan i blaga aroma češnjaka savršeno odrađuju svoj posao.
Za manje kaloričnu verziju jela možete koristiti mozzarellu light.
Sastojci za paradajz punjen mozzarellom:
- 6 paradajza
- 1/2 žutog luka (sjeckanog)
- 1 šoljica šampinjona
- 1 čehno bijelog luka
- 1 šoljica tjestenine od ječma
- 450 ml pilećeg temeljca
- 1/4 šoljice parmezana
- 200 g mozzarelle
- maslinovo ulje
- biber
- so
Priprema za paradajz punjen mozzarellom:
- Zagrijte rernu 180 °C.
- Operite i osušite paradajz, a potom im odrežite vrhove, koji će poslužiti kao poklopac.
- Paradajz pažljivo izdubite.
- Rajčice posipajte solju i okrenite ih gornjom stranom prema dolje da se iscijede.
- Na maslinovu ulju dinstajte luk, potom dodajte narezane šampinjone i češnjak te nastavite dinstati.
- Dinstanim šampinjonima dodajte tjesteninu od ječma i prelijte pilećim temeljcem u više navrata dok se tjestenina ne skuha.
- Pri kraju dodajte parmezan kako bi se rastopio.
- Paradajz punite tjesteninom, dodajte ploške mozzarelle pa ponovite postupak.
- Na vrh stavite poklopce od paradajza i pecite oko 30 minuta.