Region

Demonstranti na Kosovu imaju dva zahtjeva, optužuju Kurtija da je izazvao haos

Demonstranti u Zvečanu, na Kosovu, postavili su srpske zastave na ograde ispred zgrade Općine.

U međuvremenu, bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović rekao je da među okupljenima nema "ilegalnih struktura, kriminalnih grupa niti pripadnika grupe Wagner".

Žale zbog nasilja

“Nema mladih koji žele da spale sve što nije srpsko. Ovdje su građani naše općine“, rekao je Milović.

Dodao je da "žali zbog nasilja koje se dogodilo u ponedjeljak". Poručio je kako svim ozlijeđenima želi brz oporavak, prenosi Koha Ditore.

“Imamo dva zahtjeva, povlačenje specijalnih jedinica iz općine Zvečan, kao i gradonačelnika, koji je dobio blizu 100 glasova. To nije prihvatljivo niti dobrodošlo. Želimo ovu situaciju riješiti mirnim putem”, rekao je Milović.

(Foto: AA)

Protestu Srba u Zvečanu pridružili su se i zdravstveni radnici koji su u prvom redu protesta. U međuvremenu, nekoliko vozila EULEX-a viđeno je u blizini zgrade Općine.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić optužio je premijera Kosova Albina Kurtija za napetosti na sjeveru.

Simić je rekao da su njegovi zahtjevi da se novoizabranim gradonačelnicima ne dopusti ulazak u općine i da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa sjevera.

Rješenje problema

“Nažalost, čini se da je Albin Kurti uspio unijeti haos na teren, dovesti KFOR u sukob s mirnim građanima na sjeveru Kosova.

Ti ljudi samo žele da odu u Općinu, da se vrate na svoja radna mjesta i da primaju plaće i da hrane svoju djecu”, rekao je Simić.

Tvrdi da je "rješenje problema" u Prištini.

“Onaj ko je zakuhao ovu situaciju mora odgovarati. Povrijeđeno je više od 50 građana. Srbi ne vjeruju ni Kurtiju ni tim specijalnim jedinicama”, rekao je Simić.

Ovo je već treći kako Srbi sa sjevera Kosova demonstriraju, protiveći se pokušajima novih gradonačelnika da preuzmu funkcije u nekoliko gradova.