Region

FOTO Nemiri na Kosovu. Demonstranti pokušali probiti kordon policije, čuju se i sirene

Kosovska policija saopćila je da upravlja situacijom nastalom protestima Srba na sjeveru, uz ocjenu da su demonstranti primijenili nasilje.

Policija je u saopćenju upućenom medijima navela da se u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu održavaju protesti.

Nasilno ući u objekt

Dodaju da su građani ispred zgrade općine Zvečan pokušali probiti sigurnosni kordon kako bi se nasilno ušlo u objekt, prenosi Koha Ditore.

Prije nekoliko minuta oglasile su se sirene na sjeveru, navodi isti izvor.

U zgradama općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku u toku su sastanci predstavnika KFOR-a i specijalne kosovske policije, nakon što su Srpska lista i okupljeni građani iznijeli svoje zahtjeve.

Građani i njihovi predstavnici čekaju ispred zgrada općina.

Zahtjevi Srpske liste i građana su da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se jedinice specijalne kosovske policije odmah povuku.

Vojnici ispred zgrade

Komandant KFOR-a Michele Ristucci zatražio je od predsjednika Srpske liste Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opžine Zvečan.

Tokom susreta sa njim, Rakić je zatražio da se kosovska policija, koja je postavljena na ulazu u zgradu opštine Zvečan, skloni odatle, kao i da albanski"gradonačelnik podnese ostavku.

Mediji prenose da je Ristucci najavio da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, "doći do pucnjave", prenosi RTRS.

(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)