Svijet

UŽIVO Erdogan proglasio pobjedu: ‘Zbogom, zbogom, Kemale’

Birališta u Turskoj su zatvorena, a trenutno se broje glasovi drugog kruga predsjedničkih izbora. Utrka se vodi između Recepa Tayyipa Erdogana i Kemala Kilicdaroglua. Na Raportu pratite uživo rezultate izbora:

20:25 - Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je večeras čestitku predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, povodom pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora. Izetbegović je Erdogana nazvao bratom. Više čitajte OVDJE.

20:22 - Posljednji rezultati Agencije Anadolija

FOto: AA

19:45 - "Čestitke predsjedniku Erdoganu na neupitnoj izbornoj pobjedi", stoji u objavi na Twitteru mađarskog predsjednika Viktora Orbana.

19:37 - U turskim gradovima je počelo slavlje pristalica Recepa Tayyipa Erdogana. Ljudi slave u svojim automobilima uz trube i uzvikuju Erdoganovo ime. Više na LINKU.

19:36 - Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je izbornu pobjedu predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i poželio mu uspjeh u obavljanju odgovorne dužnosti, javlja Anadolija. Opširnije OVDJE.

19:29 - Erdogan se ponovo obratio. Završili smo drugi krug predsjedničkih izbora s naklonošću naše nacije", rekao je Erdogan.

Predsjednik Erdogan sada se po prvi put obraća pristašama, zahvaljujući ljudima što su mu "dali odgovornost da vlada sljedećih pet godina". "Ako Bog da, bit ću vrijedan vašeg povjerenja kao što sam bio posljednju 21 godinu", kaže. "Zajedno smo do groba", rekao je Erdogan.

"Prije izbora sam rekao da ova ljubav ovdje ne prestaje. Zbogom, zbogom, zbogom, Kemale", rekao je Erdogan. Kaže da je pobjeda "otvorila vrata u novo tursko stoljeće".

19:25 - Tursko izborno tijelo (YSK) objavilo je da je prebrojano 75.42 posto glasova, a predsjednik Erdoğan dobio je 53.41 posto glasova, a njegov protukandidat Kemal Kılıçdaroğlu dobio je 46.59 posto glasova.

19:23 - Provladina agencija Anadolu javlja da nakon otvorenih 98 posto kutija Erdogan ima 52.2%, a Kilicdarogluu 47.9%. Opoziciona ANKA daje Erdoganu 51.9%, a Kilicdarogluu 48.1%.

19:12 - Predsjednik RS Milorad Dodik čestitao je pobjedu Erdoganu. Dodik je kazao kako je ovo historijska pobjeda, važna za svijet ne samo za Tursku. Opširnije na LINKU.

19:10 Prema najnovijim podacima provladina agencija Anadolu ima Erdogana na 52.2% i Kilicdaroglua na 47.8%. Opoziciona ANKA ima Erdogana na 51.8% i Kilicdaroglua na 48.2%..

18:54 - Nakon 94,11 posto otvorenih glasačkih listića Erdogan ima 52,43 posto osvojenih glasova, dok njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu ima 47,57 posto osvojenih glasova, javlja Al Jazeera.

Izvor: Anadolija

18:45 - Čini se da je razlika među glasovima Recepa Tayyipa Erdogana i Kemala Kilicdarogluau Istanbulu blizu, šta to znači pročitajte OVDJE.

18:38 - Provladina agencija Anadolu javlja da je Erdogan na 52.7%, a Kilicdaroglu na 47.3%. Do sada je otvoreno 90% glasačkih kutija.

Opoziciona ANKA kaže da Erdogan ima 50.8%, a da je Kilicdaroglu na 49.2% Do sada je otvoreno 91% glasačkih kutija.

18:36 - Glasnogovornik Republikanske narodne stranke (CHP) Faik Öztrak ponovno je poručio opozicionim pristašama da nastave promatrati prebrojavanje na glasačkim kutijama.

“Prema našim rezultatima, vodi se tijesna utrka. Nastavite obavljati svoju dužnost dok se ovaj proces ne završi”, rekao je.

18:32 - Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turske Ahmet Yener je upravo rekao da Erdogan vodi sa 54,47 posto glasova, a Kilicdaroglu ga slijedi sa 45,53 posto - i prebrojano je 54,6 posto glasačkih kutija.

On je rekao da je broj prebrojanih glasova preko 26 miliona. Ovo je prva službena objava rezultata od zatvaranja biračkih mjesta u kojoj se kaže da je Erdogan ispred Kilicdaroglua.

18:23 - Brojke koje je objavila opoziciona novinska agencija ANKA pokazuju da Erdogan vodi s 50,06 posto ispred Kilicdaroglua s 49,4 posto. Rezultati su objavljeni na osnovu 88,8 posto otvorenih glasačkih kutija.

18:18 - Bio je još jedan brifing u opozicionom štabu CHP-a od strane glasnogovornika Faika Oztraka, koji kaže da je u toku bliska i vrlo konkurentna utrka.

"U ovom trenutku, čini se da imamo jedan glas od svaka dva čovjeka", rekao je prenosi BBC.

Najnoviji rezultati dvije novinske agencije obje daju Erdoganu prednost - državna agencija ga stavlja skoro šest bodova prednosti, rivalska agencija Anka kaže da je to samo jedan bod.

17:56 - Paul Kirby, dopisnik BBC-ja iz Ankare javlja o različitim rezultatima Agencije Anadolija i Agencije ANKA. Kao što se vidi, Anka daje Kilicdarogluu vodstvo, Anadolija Erdoganu.

"Prerano je reći kojim će putem ovo ići", kaže Kirby.

Suprotni rezultati agencija

17:55 - Nakon 71 posto prebrojanih glasova Erdogan ima 54,37 posto glasova, a Kemal Kilicdaroglu 45,63 posto, javlja Al Jazeera.

17:43 - Recep Tayyip Erdogan obećao je da će "izaći kao pobjednik" iz drugog kruga. U izjavi na Twitteru aktuelni predsjednik Turske rekao je da je, bez obzira na rezultat, pobjednik prvog kruga prije dvije sedmice bila "turska demokratija i turska nacija". Opširnije na LINKU.

17:41 - Provladina agencija Anadolija ima Erdogana na 57.1% i Kilicdaroglua na 42.9%.

Opoziciona ANKA kaže da je Erdogan na 50.9% i Kilicdaroglu na 49.1%.

17:33 - Opoziciona ANKA kaže da je Erdogan na 50.9% i Kilicdaroglu na 49.1%.

Prebrojano je 42 posto glasačkih kutija.

17:31 - Prebrojano je više od pola glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj, a prema trenutnim rezultatima vladine Agencija Anadolija Erdogan vodi. I to ubjedljivo.

Recep Tayyip Erdogan na 55,06 posto prebrojanih glasova ima 55,80 posto glasova, dok njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu ima 44,20 posto.

Erdogan je u prvom krugu također bio pobjednik, ali po prvi put nije uspio preći prag od 50 posto glasova čime bi drugu krug bio eliminisan.

Erdogan je imao 49,52 posto, dok je Kilicdaroglu imao 44,88 posto.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije (YSK) Turkiye Ahmet Yenes izjavio je kako danas u Turkskoj nisu zabilježene nepravilnosti koje bi utjecale na izborni proces.

Yener je na konferenciji za novinare u sjedištu YSK-a u Ankari rekao kako je proces glasanja završen u drugom krugu predsjedničkih izbora.

"Završen je drugi krug glasanja na danas održanim predsjedničkim izborima. Nije bilo nikakvih negativnih situacija koje bi se negativno odrazile na sam izborni proces", rekao je Yener, poželivši da izbori budu korisni turskoj naciji i demokratiji.

Više od 64 miliona građana Turske je danas imalo pravo glasa.