Sport

Grad u kojem je već slavio titulu. Hoće li Džanan Musa u Kaunasu ponovo postati prvak Evrope?

Hoće li Džanan Musa ponovo napustiti Kaunas kao pobjednik?

Prije nešto manje od osam godina, u augustu 2015., košarkaš iz Bihaća je predvodio kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine do senzacionalnog trijumfa nad domaćinom Litvanijom i osvajanja titule prvska na Evropskom prvenstvu u kategoriji do 16 godina (U-16).

Tog 16. augusta 2015. u Gradskoj sportskoj dvorani u Kaunasu, pred 4.500 gledalaca, "Zmajići" su savladali domaćina Litvaniju sa 85:83 i upisali se u historiji.

Briljirao je tada 16-godišnji Musa, koji je u finalu postigao 33 poena uz 8 skokova, 7 asistencija i 3 osvojene lopte.

Pehar prvaka Evrope uručio mu je legendarni litvanski as Arvydas Sabonis.

Osam godina, kasnije Musa je ponovo u Kaunasu i ponovo će se boriti za naslov prvaka Evrope, ovog puta kao senior i to u klupskoj konkurenciji, na Final Fouru Eurolige.

Musa sa saigračima Reala: Hoće li osvojiti i klupsku titulu?

Kao vodeči strijelac španskog Real Madrida ove sezone, naš reprezentativac će sutra predvoditi "Kraljeve" u meču za titulu prvaka Eurolige protiv grčkog Olympiacosa (19 sati).

Za vjerovati je da će na tribinama Žalgirio Arene ponovo sjediti Sabonis, baš kao i u jučerašnjem polufinalu Final Foura.

Real je u polufinalu savladao svog najvećeg španskog rivala Barcelonu (78:66), dok je Olympiacos slavio protiv francuskog Monaca (76:62).