Svijet

Čuveni tim Formule 1 donirao milion eura za pomoć u poplavama

Slavna italijanska ekipa iz Formule 1, Ferrari, donirala je Agenciji za teritorijalnu sigurnost i civilnu zaštitu regije Emilia-Romagna milion eura za pomoć u poplavama.

Obilne poplave usmrtile su 13 ljudi. Hiljade su evakuirane u sjevernoj italijanskoj regiji Emilia-Romagna. Čak 23 rijeke su se izlile. Više od 400 cesta je oštećeno ili uništeno.

Ferrari je za pomoć donirao miliona eura. Time se priključila regionalnoj kampanji prikupljanja sredstava, objavila je talijanska F1 ekipa.

"Ferrari je u teškim vremenima uvijek stajao uz svoju zajednicu. Željeli smo pružiti konkretan i neposredan odgovor na najhitnije potrebe stanovništva Emilije-Romagne, koja je pogođena ozbiljnom ekološkom katastrofom.

Uz koordinaciju lokalnih vlasti, kojima od srca zahvaljujemo na neumornom radu rada, ova će pomoć donijeti utjehu i opipljiv znak solidarnosti cijele porodice Ferrari", rekao je izvršni direktor Benedetto Vigna.

Velika nagrada Emilije Romagne u Imoli koja se trebala održati ovog vikenda, otkazana je nakon najgorih poplava u 100 godina na tom području.

Formula 1 tek treba odlučiti o sudbini otkazane utrke u Imoli. Ččini se malo vjerovatnim da će događaj biti pomaknut za kasnije ove godine.

Velika nagrada Emilije Romagne druga je utrka koja je ispala iz kalendara Formule 1 za 2023.

Velika nagrada Kine, prvobitno zakazana za april, izbačena je iz kalendara zbog ograničenja uvedena Covidom u zemlji.