Svijet

Šef Wagnera tvrdi da je američki državljanin poginuo u borbama u Bahmutu

Prigožin Wagner

Čelnik ruske privatne vojne kompanije Wagner, Jevgenij Prigožin, ustvrdio je da je američki državljanin preminuo u ukrajinskom gradu Bakhmutu, u sukobima, u videu objavljenom u utorak na Wagner Telegram grupi, javlja CNN.

Pro-Kremaljski vojni bloger, Alexander Simonov, uvodi u video rekavši "napredujemo prema naprednim položajima PMC Wagnera u zapadnim regijama Artjomovska", ruskog naziva za Bakhmut.

Video je snimljen noću uz očigledan zvuk minobacačkog napada. Vojnici uzvikuju: "U zaklon. Minobacački napadi sa zapadne strane."

Prigožin je prikazan kako pregledava tijelo, a ono što on tvrdi su američki identifikacijski dokumenti.

CNN ne može potvrditi autentičnost dokumenata i ne može potvrditi nacionalnost tijela prikazanog na videu. CNN ne navodi imena preminulog dok se ne potvrdi njegov identitet.

Prigožin kaže: "Dakle, mi ćemo ga predati Sjedinjenim Američkim Državama, stavit ćemo ga u lijes, pokriti ga američkom zastavom s poštovanjem jer on nije umro u krevetu kao djed, nego je umro u ratu i najvjerojatnije dostojno (smrt), zar ne?”

Vojnik tvrdi da je muškarac uzvraćao vatru kada je umro. Prigožin odgovara: “On je uzvraćao; poginuo je u bitci, pa ćemo sutra ujutro predati njegove dokumente i spakirati sve, je li tako?”

Prigožin i grupa Wagner često objavljuju video snimke u propagandne svrhe i često miješaju stvarne snimke s propagandnim tvrdnjama. CNN je zatražio komentar od američkog State Departmenta.