Sport

“Edin Džeko ne dobija zasluge koje zaslužuje”. Koštali nula eura, a na pragu finala Lige prvaka

Edin Džeko je u polufinalu Lige prvaka postigao gol kojim je Inter stekao prednost od 2:0 uoči revanša protiv gradskog rivala Milana.

Bio je to, kako je prenio italijanski "Gazzetta Dello Sport", čak 400. pogodak u seniorskoj karijeri.

Edin Džeko: Blistava karijera

Blistava karijera bosanskohercegovačkog Dijamanta razlog je da je portal Sportskeeda uvrstio 37-godišnjeg napadača "Zmajeva" na listu od pet nogometnih superzvijezda koji jednostavno ne dobivaju zasluge koje zaslužuju.

O Džeki se u tekstu navodi:

"Edin Džeko je dokazani strijelac koji konstantno daje rezultate na najvišoj razini. Zaslužuje da bude priznat kao jedan od najboljih napadača svoje generacije.

Džeko je kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Imao je uspjehe u Engleskoj, Italiji i Njemačkoj.

Unatoč tome što ima 37 godina, bivši napadač engleskog Manchester Cityja i dalje je jak. Ključni je igrač milanskog Intera ove sezone.

On je jedan od najproduktivnijih napadača svoje generacije. A opet često ga zanemaruju mediji i navijači, koji se fokusiraju na veće zvijezde".

U analizi se spominju još Federico Valverde (Real Madrid), Rodri i Riyad Mahrez (Manchester City) te Thomas Muller (Bayern Munchen).

Koštali nula eura

I ESPN se bavio ovom temom. Analizirao je američki portal sastav Intera te došao do zaključka da se i sa igračima koji su koštali nula eura može boriti za finale elitnog kontinentalnog takmičenja.

Besplatni transferi

Kako piše ESPN, prvi gol za Inter protiv Milana postigao je Edin Džeko, koji je u redove Nerazurra stigao bez obeštećenja, kao slobodan igrač iz rivalske Rome.

I ostali ključni akteri duela protiv Milana stigli su besplatno. Asistent za Džekin pogodak, turski veznjak Hakan Calhanoglui, došao je upravo iz Rossonera, također besplatno.

Drugi gol postigao je Henrikh Mkhitaryan. Armenac Mkhitaryan došao je iz Rome kao slobodan igrač prošlog jula.

Golman Andre Onana sačuvao je mrežu Intera netaknutom. Italijanski klub je u julu 2002. objavio dolazak kamerunskog golmana iz nizozemskog Ajaxa - potpuno besplatno!