Sport

Burno u NBA ligi. Jokić oborio rekord karijere i umalo se potukao s vlasnikom Sunsa

Nikola Jokić odigrao je partiju karijere u play-offu NBA lige, ali to nije bilo dovoljno da u burnom meču u Phoenixu njegovi Denver Nuggetsi izbjegnu poraz od domaćih Sunsa (124:129)

Sada je rezultat u pobjedama u polufinalu Zapadne konferencije izjednačen na 2:2. Serija, koja se igra na četiri pobjede, sada se seli u Denveer.

Srbijanski centar je ubacio 53 poena (njegov rekord karijere do sada je iznosio 50 poena). Uz to je imao 11 asistencija i četiri skoka. No, sve to je bilo premalo za pobjedu.

Jokić: Obračun s Ishbijom

Pored toga, 28-godišnji košarkaš umalo se potukao u drugoj četvrtini sa vlasnikom Phoenix Sunsa Matom Ishbijom!

Incident se desio 2:36 minuta do kraja druge četvrtine. Tada je krilni igrač domaćih "Sunca" Josh Okogie u borbi za loptu skočio prema sjedištima uz teren, gdje sjedi Ishbia, prenosi ESPN.

Okogie je pokušavao zadržati loptu u igri kada je pao na sjedišta blizu Ishbie, koji je završio s loptom u rukama.

Dok je Ishbia pokušavao provjeriti šta je s igračem Sunsa, Jokić je, kao što to često čini tokom utakmica, požurio da brzo zgrabi loptu kako bi Nuggetsi mogli početi napad.

Dok je dvostruki MVP (najbolji igrač) NBA lige pokušavao oduzeti loptu Ishbiji, ona je odletjela u publiku.

Dok je Jokić stajao i tražio loptu od drugog navijača, njegov je lijevi lakat dodirnuo Ishbijina prsa.

Ishbia, inače bivši košarkaš Univerziteta Michigan State, pao je natrag na svoje sjedalo s podignutim rukama i nevjericom na licu.

Ishbia je rekao za Associated Press u poluvremenu da je "dobro". Dodao je da je više zabrinut zbog utakmice nego zbog svađe. U drugom poluvremenu vratio se na svoje uobičajeno mjesto.

Dobio tehničku grešku

Jokić je zbog ovog poteza dobio tehničku grešku.

Šef sudačkog tima Tony Brothers, razgovarajući s novinarom nakon utakmice, rekao je da je centar Nuggetsa dobio tehničku grešku jer je "nakon što je oteo loptu namjerno gurnuo navijača (Ishbiju)".

"Bilo je sukoba, pa sam tehničku grešku smatrao primjerenom kaznom", rekao je Brothers.

Svoje viđenje situacije Jokić je iznio u razgovoru s novinarima nakon utakmice.

"Navijač je prvi stavio ruku na mene. Mislio sam da nas liga treba štititi. Možda sam u krivu. Znam ko je on, ali on je navijač. Zar ne?", rekao je Jokić.

Zvijezda Sunsa Devin Booker, koji je meč završio s 36 poena i 12 asistencija, rekao je da je znao da je Ishbia bio u središtu svađe.

"Dobio nam je poen!" Booker je rekao sa smiješkom, misleći na Sunse koji su izveli slobodno bacanje koje je uslijedilo.

Ishbia je vlasnik Sunsa tek nekoliko mjeseci nakon što je od Roberta Sarvera za 2,28 milijardi dolara kupio kontrolni udio od 57 posto. Peta utakmica igra se u utorak navečer u Denveru.

Dramatično je bilo i u Philadelphiji, gdje su domaći Sixersi savladali Boston Celticse sa 116:115 nakon produžetka. Naredni meč u polufinalnoj seriji Istoka (rezultat 2:2 u pobjedama) igrat će se u Bostonu.