Svijet

Objavljeni snimci napada na Kremlj, Ukrajinci tvrde da Rusi spremaju ‘teror velikih razmjera’

Rusija je optužila Ukrajinu da je pokušala da izvrši atentat na predsednika Vladimira Putina koristeći bespilotne letelice da gađaju njegovu rezidenciju u Kremlju u centru Moskve.

Predsjednički ured saopćio je da je odbrana preko noći oborila dva drona. Putinov portparol rekao je da ruski lider u to vrijeme nije bio u kompleksu.

BBC piše da 'neprovjereni' snimci na društvenim mrežama prikazuju objekt koji leti iznad Kremlja prije male eksplozije.

Ukrajina je rekla da nema nikakve veze sa navodnim napadom dronom.

Glasnogovornik predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da se Ukrajina fokusira na oslobađanje vlastite teritorije nakon što je Rusija izvršila invaziju prošle godine.

Drugi zvaničnik rekao je za BBC da je izvještavani incident ukazivao na to da bi Rusija mogla "pripremati terorističku provokaciju velikih razmjera" u Ukrajini.

Dvije zemlje često razmjenjuju optužbe i poricanja od potpune ruske invazije u februaru 2022.

Rusija je rekla da su dvije bespilotne letjelice koje su ciljale Kremlj - veliki vladin kompleks u centru Moskve - onesposobljene pomoću elektronskih radarskih sredstava.

Na jednom snimku na društvenim mrežama vidi se dim kako se diže iznad utvrđenog kompleksa, a na drugom je vidljiva mala eksplozija iznad zgrade Senata Kremlja, dok se činilo da se dvojica muškaraca penju na kupolu.

U saopćenju, rusko predsjedništvo je navelo: "Kijevski režim je sinoć pokušao da izvede napad na rezidenciju predsjednika Ruske Federacije u Kremlju bespilotnim letjelicama."

Saopćeno je da to smatra "planiranim terorističkim aktom i pokušajem atentata na predsjednika", a Rusija "zadržava pravo da preduzme mjere odmazde gdje god i kad god to smatra potrebnim".

Fragmenti dronova pali su na lokaciju Kremlja, ali niko nije povrijeđen i nije bilo štete na zgradama, saopćilo je Predsjedništvo.

Također je navedeno da se incident dogodio neposredno prije ruske parade povodom Dana pobjede 9. maja, kojoj se očekivalo prisustvo stranih zvanica.

Parada će se održati kako je planirano, prenijele su ruske novinske agencije.

"Ono što se dogodilo u Moskvi očigledno je osmišljeno da eskalira situaciju prije 9. maja", rekao je portparol ukrajinskog predsjednika Sergej Nikiforov.

U međuvremenu, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da bi incident mogao pomoći Rusiji da opravda napade na civilne ciljeve u Ukrajini i mogao bi ukazivati na "gerilske aktivnosti lokalnih snaga otpora" unutar Rusije.

„Nešto se dešava u Ruskoj Federaciji, ali definitivno bez ukrajinskih dronova iznad Kremlja“, rekao je Podoljak.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da ne može potvrditi rusku optužbu da je Ukrajina pokušala ubiti Putina, ali je rekao da će uzeti sve što mu rusko predsjedništvo kaže uz "veoma veliku mućku soli".

Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane i oficir CIA-e, rekao je za BBC da ako su izvještaji o incidentu tačni, da je "malo vjerovatno" da je riječ o pokušaju atentata jer Ukrajina pomno prati kretanje predsjednika Putina, a on nije bio u Moskvi u to vrijeme.

"Ovo je možda trebalo pokazati ruskom narodu da može biti pogođen bilo gdje i da bi rat koji su započeli u Ukrajini mogao na kraju doći kući u Rusiju, čak i u glavni grad", rekao je on.

Alternativno, ako izvještaji nisu tačni, "Rusija to možda izmišlja da bi koristila kao izgovor za ciljanje na predsjednika Zelenskog. Nešto što su pokušali u prošlosti", rekao je Mulroy.

Gradonačelnik Moskve najavio je u srijedu zabranu neovlaštenih letova dronova iznad grada. Za letove dronom bila bi potrebna posebna vladina dozvola, rekao je Sergej Sobjanin.

Nekoliko ruskih gradova već je najavilo da će smanjiti ovogodišnju proslavu Dana pobjede.

Ruske vlasti su za promjene navele sigurnosne razloge i napade proukrajinskih snaga. U Rusiji su se posljednjih sedmica dogodile eksplozije i požari.