Sport

Nevjerovatno: Zakuhao tuču u kojoj je udaren i Musa, a izvukao se bez ikakve kazne

navijači Partizana musa tuča

Sergio Llull je jedan od igrača koji nisu dobili sankcije poslije opće tuče u završnici susreta Eurolige između košarkaša Reala i beogradskog Partizana.

Čuveni španski bek je minut i 40 sekundi prije kraja druge utakmice u Madridu napravio grub faul na Amerikancu u redovima Partizana Kevinu Punteru.

Napravio faul pa eskivirao tuču

Kapiten Partizana nije uspeo da ostane miran. Došlo je do verbalnog duela između njih dvojice. Punter je podigao pesnicu u jednom trenutku. Prišao mu je Realov igrač Gabriel Deck i zamahnuo da udari igrača Partizana poslije čega je uslijedila opća tuča, prenosi Nova.rs.

U njoj je Partizanov centar Matthias Lessort bacio na pod Džanana Musu koji je dobio i udarac u lice od Puntera.

Beka Partizana Dante Exum iz Partizana je Musin saigrač Guerschon Yabusele hrvačkim zahvatom tresnuo o parket.

Epilog čitavog incidenta bilo je pet mečeva suspenzije za Yabuselea, dva za Puntera i po jedan za Decka i Lessorat. Tri dana je ostalo nejasno zbog čega nije kažnjen čovjek zbog kog je do incidenta i došlo – Llull.

Sport klub piše da Ljulj nije neposredno učestvovao u tuči. Zbog toga je na osnovu zapisnika ostao nevin u očima disciplinskog sudije.

„Pošto je gospodin Llull napravio nesportski faul, koji je sankcionisan na terenu, njegovo ponašanje ne potpada pod odgovornost disciplinskog sudije.

Da gospodin Llull nije napravio nesportski faul do tuče možda ne bi došlo. Ali, činjenica je da on nije učestvovao u fizičkoj agresiji tokom tuče. Sudije ga nisu isključile, pa samim tim disciplinski sudija nema mogućnost da ga kazni“, piše u odluci Eurolige.

Jednako je ostao nejasno i zašto nije bilo još kažnjenih igrača pošto ih je velika većina isključena, a meč je prekinut sa aktuelnim rezultatom (95:80 za Partizan).

Musa dobio udarac

„U skladu sa Članom 43. primijenjena je pretpostavka istinosti u pogledu zapisnika utakmice, kao i dodatnog izvještaja“, navodi se u objašnjenju, uz dodatak:

"I dok bi zapisnik mogao da bude doveden u pitanje, iz Reala i Partizana to nisu učinili, sa izuzetkom toga da su iz Reala naveli da gospodin Musa nije udario igrača sa brojem sedam (Punter), već da je on bio udaren“, piše Sport klub.

U izvještaju piše i da je urađena detaljna videoanaliza cijelog incidenta koji je potrajao nekoliko desetina sekundi.

„Iako je bilo fizičkog kontakta između igrača dva tima, to ne može da se okarakteriše kao fizička agresija ili pokušaj fizičke agresije, pa samim tim nije kršenje Člana 27.1(a)“, pišu iz Eurolige.

Partizan je u prva dva meča u Madridu slavio sa 89:87 i 95:80. Ukoliko pobijedi sutra u Beogradskoj areni (20.30 sati) osigurao bi plasman na Final Four. Četvrtfinalna serija igra se na tri pobjede.