Politika

Dodik ponovo prijeti blokadama: Neki su me molili da sačekamo Vladu FBiH. Sad se više nema šta čekati

Konaković dodik

Milorad Dodik, predsjednik RS, ponovo je zaprijetio blokadama ako Vijeće minsitara ne usvoji projekt istočne plinske interkonekcije.

Taj projekt bio je prošle sedmice, zajedn sa južnom interkonekcijom, dnevnom redu Vijeća ministara, ali je sjednica odgođena.

"Ne bude li istočna interkonekacija na dnevnom redu neće funkcionisati ni Vijeće ministara", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

"Ako ne bude na dnevnom redu na sljedećoj sjednici, naši ljudi tamo će procijeniti i odlučiti", kaže Dodik.

Istakao je da su imali molbe od političara iz Sarajeva da se ne otvaraju određena pitanja dok se ne formira Vlada FBiH. Sad kaže, nema viša šta da se čeka.

"Bila je neka priča da ide sve u paketu. Nema šta da ide u paketu, južna interkonekcija nema veze sa istočnom. Niti je isti investitor, niti je isti projekat", kaže Dodik.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković prošle sedmice je kazao da je problem bio jer ministri iz RS nisu htjeli ispštovati raniji dogovor s Dodikom.

On je kazao kako je na dnevnom redu bila i južna interkonencija, kao i zakon o vanjskim poslovima te zakon o VSTV.

"Ministar Zoran Tegeltija kazao je da te tačke ne mogu ići, onda nisu mogle ni ovo. Prvi put su pokušali izigrati raniji dogovor", naveo je Konaković.

Nije ovo prvi put da Dodik prijeti blokadama zbog istog projekta, međutim Konaković je kazao da je sve dogovoreno, ali da Trojka ima i svoje uvjete.