Region

Haos na sjednici Vijeća sigurnosti UN. Kosovska ministarka rekla Dačiću da mu treba suditi za ratne zločine

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervalla-Schwarz izjavila je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da Srbija povećava svoju ovisnost o Rusiji.

Tvrdi da ta zemlja, prema njenim riječima, ne važi za demokratsku zbog svojih postupaka.

Ona je u četvrtak izjavila da Srbija ne želi dogovor s Kosovom, već samo nerede bilo koje vrste, prenosi Koha Ditore.

Žestoko obraćanje

Na sjednici Vijeća sigurnosti se obratio Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, za kojeg je kosovska predstavnica, kao i za ostale lidere Srbije, također imala žestoku poruku.

Navela je da Dačić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor obavještajne službe (BIA) Aleksandar Vulin žive u opasnom i patološkom svijetu srpske nadmoćnosti.

Rekla je da blokiraju eurointegraciju Kosova, kao i da su ruski proksi na Balkanu koji je "doveo privatnu vojnu grupu Wagner na granice Kosova".

"Kosovo je naučilo historijsku grešku. Neće je ponoviti. Neće biti bespomoćna žrtva genocida i razaranja, i predmet genocida od strane Srbije.

Neće biti ostavljeno od strane saveznika da bude bespomoćno", navela je Gervalla-Schwarz.

Evropska budućnost

Istakla je da je Kosovo više nego ikad riješeno da se obračuna sa korupcijom i kriminalom. A na provokacije Beograda reagira tako što bira evropsku budućnost, prenosi Danas.

Napomenula je da je Kosovo država Zapada za razliku od Srbije. Tvrdi da Srbija Vučića i Dačića to nije, da oni lažu i varaju Zapad. Tvrdi da oni krše sve što je postignuto u dijalogu o normalizaciji.

"Srbija ne želi da se pridruži Evropskoj uniji niti vrijednostima poput vladavine prava i slobode medija. Oni su za Moskvu", poručila je Gervalla-Schwarz.

Zaključila je da Srbija ne želi da nauči na svojim historijskim greškama.

Vučić je bio Miloševićev ministar popagande, ukazala je ministarka vanjskih poslova Kosova,.

Naglasila da je on i dalje ministar propagande Srbije koja slavi masovna ubistva.

Dodala je na albanskom i na srpskom jeziku da je Ivica Dačić odgovoran za masovna ubistva, silovanja kao oružje rata i masovne zločine i treba da bude doveden pred sud za ratne zločine, prenosi Danas.

"On je kao i Vučić odgovoran za masovne zločine, ali ćemo pregovarati sa njim i Vučićem, jer je to posljednji način da se izbjegne konflikt, mi koji smo žrtve genocida, mi narod Kosova", poručila je Donika Gervalla-Schwarz.

Ona je dodala da Priština želi da Srbija prestane da bude prijetnja svojim susedima.

Vijeće sigurnosti UN razmatra redovni šestomjesečni izveštaj Misije UN na Kosovu.