Svijet

Uoči najtežih izbora Erdogan obustavio predizbornu kampanju: Ljekari mu savjetovali?

Erdogan obustavio kampanju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obustavio je predizbornu kampanju nakon što mu je pozlilo tokom TV intervjua uživo u kojem je emitovanje naglo prekinuto, piše BBC.

Nakon 20-minutne pauze, vratio se i rekao da ima "ozbiljnu stomačnu gripu" nakon dva dana intenzivne kampanje.

Erdogan, 69, suočava se sa svojom najtežom izbornom trkom do sada, a u kampanju je ušao prilično oslabljen.

Glavni opozicioni lider Kemal Kilicdaroglu izabran je da se kandiduje ispred grupe od šest političkih stranaka.

On je među brojnim opozicionim liderima poželio predsedniku brz oporavak.

Ministar zdravlja Fahrettin Koca izjavio je u četvrtak da je predsjednikovo zdravlje dobro i da ima "zarazni gastroenteritis". Rekao je da će nastaviti sa svojim planiranim dnevnim programima što je prije moguće.

Najnovije ankete ukazuju na tijesnu trku za predsjednika, a Kilicdaroglu ima dobre šanse za pobjedu na izborima.

Prvi krug se održava 14. maja, a mogući drugi krug predsjedničkih izbora dvije sedmice kasnije.

Predsjednik Erdogan je prvobitno otkazao tri nastupa u kampanji u centralnoj Anadoliji u srijedu, rekavši da mu je savjetovano da ostane kod kuće po savjetu ljekara.

Zatim je otkazao i svoje zakazane događaje u četvrtak, uključujući otvaranje prve turske nuklearne elektrane u Akkuyu na obali Sredozemnog mora.

Umjesto toga, blijedi i umorni Erdogan pridružio se ruskom Vladimiru Putinu u učešću u inauguraciji putem interneta.

Četiri nuklearna reaktora u Akkuyu, koji su većim dijelom u vlasništvu ruske firme Rosatom, izgradnja je trajala nekoliko godina, a otvaranje je planirano da se poklopi s izborima.

Dvojica lidera su također razgovarala telefonom prije ceremonije, a Moskva je rekla da su se složili da prodube ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Nekoliko novinara sjedilo je oko predsjednika Erdogana kada mu je pozlilo tokom prenosa uživo u utorak navečer na provladinim kanalima Ulke TV i Kanal 7.

Nakon što je jedan od anketara postavio pitanje, kamera je pokazala kako novinar izgleda uznemireno prije nego što se ekran ugasio.

Na kraju se Erdogan vratio da objasni da je ranije razmišljao o otkazivanju programa. "Naravno, ponekad se susrećemo sa takvim situacijama usred tako užurbanog posla."

Nekoliko sati nakon emitiranja, na društvenim mrežama izvan Turske pojavile su se spekulacije da je Erdogan doživio srčani udar.

Erdoganov šef komunikacija Fahrettin Altun oglasio se na društvenim mrežama kako bi "kategorički odbacio takve neosnovane tvrdnje" o predsjednikovom zdravlju, tvitujući snimke ekrana na kojima se šire optužbe.

"Nikakve dezinformacije ne mogu osporiti činjenicu da turski narod stoji uz svog lidera i da će @RTERdogan i njegova AK partija pobijediti na izborima 14. maja."

Erdogan je na vlasti 21 godinu i ranije se dešavalo da se razboli tokom TV intervjua uživo.

Nekoliko sedmica nakon što je preživio neuspješni državni udar u junu 2016., pozlilo mu je nekoliko minuta prije nego što se vratio da nastavi intervju. Emiter je prekinuo emitovanje.

  1. i 2012. imao je gastrointestinalnu operaciju koja je podstakla spekulacije o njegovom zdravlju.

Glasanje na parlamentarnim i predsjedničkim izborima održava se 14. maja. Ako nijedan predsjednički kandidat ne osvoji više od polovine glasova, održat će se drugi krug dvije sedmice nakon toga.

Već je počelo glasanje za 3,3 miliona turskih državljana u inostranstvu koji imaju rok do 9. maja da daju svoj glas.

U Njemačkoj oko 1,5 miliona turskih državljana ima pravo glasa na biračkim mjestima u svih 16 država. Postoje i velike turske zajednice u Francuskoj, Holandiji i Belgiji.

Kilicdaroglu i njegovi saveznici obećali su da će vratiti Tursku u parlamentarni sistem, poništavajući mnoge promjene koje je uveo Erdogan, koji je Tursku usmjerio na pojačano izabrano predsjedništvo 2018.