Sport

Velika pobjeda Sarajeva odgodila šampionsko slavlje Zrinjskog

Sarajevo je sjajnom predstavom u gostima napravilo važan korak u borbi za plasman u evropska takmičenja, ali i prolongiralo šampionsko slavlje Zrinjskog.

Bordo tim slavio je u derbiju 28. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u gostima sa 3:2.

Sarajevo pet kola prije kraja sezone u Premijer ligi ima 45 bodova i zauzima trenutno treću poziciju.

Aktuelni prvak Zrinjski ostao je na 66 bodova. Drugi na tabeli je banjalučki Borac sa 49 bodova iz 27 utakmica. Banjalučani sutra od 18 sati igraju drugi derbi 28. kola, protiv sarajevskog Željezničara (42 boda).

Ako Borac ne pobijedi, Zrinjski će i teoretski osigurati titulu.

Zanimljivo je da je Zrinjski upravo protiv Sarajeva prošle godine, također u aprilu, matematički osigurao šampionsku titulu. Tada je pod Bijelim brijegom bilo čak 4:0 za Mostarce.

No, danas je bilo drugačije. Sarajevo je povelo nakon silovitog udarca Mirze Mustafića. Lopta je zakačila brazilskog napadača Renana Oliveriru, što je pomoglo da lopta završi iza leđa golmana Zrinjskog Marka Marića.

Desilo se to u 15. minuti. U 44. minuti domaćin je izjednačio. Strijelac je bio Mario Ćuže.

No, drugo poluvrijeme proteklo je u znaku gostiju. U centru pažnje bio je Dal Varešanović. Mladi veznjak prvo je silovitom udarcem pogodio za 2:1 za goste nakon odličnog dodavanja Francisa Kyeremeha. Bilo je to u 53. minuti.

Dest minuta kasnije, Varešanović je odličnim dodavanjem "izbacio" Renana koli je zaobišao domaćeg golmana te zatresao nebranjenu mrežu za 1:3. Bio je to drugi pogodak za Brazilca.

U 84. minuti bivši igrač Sarajeva Ivan Jukić je smanjio na 2:3.

Sarajevo je ovim trijumfom prekinulo seriju Mostaraca of 14 uzastopnih pobjeda pod vodstvom novog trenera Krunoslava Rendulića.