Politika

Izetbegović u OHR, tema formiranje vlasti?

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, u podne bi se trebao sastati sa zvaničnicima u Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

Teme razgovora nisu poznate, ali se može pretpostaviti da se radi o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH, piše Faktor.

Sastanak je navodno počeo u 12 sati, a iz SDA nisu htjeli ni potvrditi ni negirati održavanje sastanka. Nije poznato da li će sastanku prisustvovati predstavnici drugih parlamentarnih stranaka.

SDA je stranka koja preko svog potpredsjednika FBiH blokira formiranje Federalne vlade jer u njoj nema ministara ove stranke.

Izetbegović je u nekoliko navrata kazao da SDA neće potpisati formiranje vlasti bez SDA, a jučer se sitiacija dodatno iskomplicirala.

Naime, iz većine koju čine stranke Trojke i HDZ izašle su stranke NES i SBiH. Ove dvije stranke mjesecima već traže način da se uvuku pod šinijel SDA, a sad su se konačno odredile izmislivši Vojina Mijatovića kao razlog zbog kojeg ne mogu podržati novu Vladu FBiH u kojoj su trebali imati četiri ministarstva.