Politika

Murphy poručio da je nemoguća secesija RS. Dodik mu sada odgovorio

Dodik se obrušio na britanskog ministra

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je "američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy zloupotrijebio agreman koji mu je dat uz saglasnost i Republike Srpske".

Tvrde da njegovo ponašanje, retorika, saopćenja liče na sve osim na diplomatsko ponašanje.

Na pitanje Srne da prokomentariše Murphyjeve izjave, kao i optužbe koje je iznio na njegov račun, predsjednik RS je naglasio da je, "svodeći Sjedinjene Američke Države na političku partiju u BiH, Murphy nanio ozbiljan udarac ugledu države koja je nekada ranije vodila računa o svojim diplomatskim predstavnicima".

"Rječnik Michaela Murphyja je ne samo nediplomatski, on je sokački, za potrebe sarajevskog sokaka kojem želi da se dodvori na način kako je eto on nešto rekao Dodiku", istakao je predsjednik RS.

On je naglasio da Murhpyjev posao nije ni Ustav BiH, ni status RS, ni njene finansije.

"Nije mu posao ni da laže o navodnoj zabrani okupljanja u RS ili oduzimanja slobode štampe. Murphyjev posao je da zastupa svoju državu u BiH. No, čini se da niko u toj državi ne zna šta on radi u BiH", istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Murphy je prethodno izjavio da je predsjednik RS Milorad Dodik krenu opasnim putem i da su njegove prijetnje neodgovorne, a retorika zapaljiva, te da je nemoguće izvršiti secesiju od BiH.