Sport

Zvanično: Džanan Musa među 10 najboljih igrača Eurolige!

Džanan Musa i zvanično je među deset najboljih košarkaša Eurolige. Ne samo da je u svojoj prvoj sezoni u Realu preuzeo vodeću ulogu u redovima prvaka Španije nego je i u najjačem kontinentalnom takmičenju ostavio jasan i itekako vidljiv trag.

Za Džananov potencijal svi smo znali. No, ono što radi u Realu ove sezone prevazilazi sva očekivanja - 23-godišnji krilni igrač iz Bihaća igra tako dobro i efikasno da je statistički najbolji košarkaš Reala i među deset najboljih u kompletnoj Euroligi nakon odigrane kompletne regularne sezone!

Musa je odigrao sva 34 kola. Od toga je 25 puta bio starter. U prosjeku je igrao 23,5 minuta po meču.

Za to vrijeme bilježio je prosjek od 15,5 poena, 2,9 skokova i 2,6 asistencija. Za dva poena je pogađao 59,3 procenta šuteva, a sa slobodnih bacanja 86,3%.

Kad se dodaju ostali statistički parametri, dobije se prosjek od 16,6 indeksna boda po meču. Po tome je deveti statistički najkorisniji igrač Eurolige, u zvaničnom rangiranju.

Ilustracije radi, prvi na ovoj svojevrsnoj MVP listi je Saha Vezenkov, bugarski krilni centar u redovima grčkog Olympiacosa, sa 22,2 indeksna boda po meču.

Drugi je francuski centar Mathias Lessort iz beogradskog Partizana (19,5), a treći američki bek iz turskog Anadole Efesa Will Clyburn (18,6).

Musa je i vodeći strijelac Reala, a ukupno deseti u Euroligi.

Sada je na Džananu da sjajan individualni učinak pokuša pretvoriti sa saigračima i u vrhunski timski rezultat.

Real će u play-off zakoračiti sa treće pozicije (omjer od 23 pobjede i 11 poraza) i imati prednost domaćeg terena u četvrtfinalnom duelu protiv Partizana.

Prvi meč u seriji na tri pobjede na rasporedu je 25. aprila u Madridu. Pobjednik ide na Final Four.