Politika

Dodik upoznao Vučića sa secesionističkim planovima: Razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti RS

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas da je na sastanku u Beogradu upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o svojim planovima da odvoji ovaj entitet od BiH.

On je Vučića upoznao o "unutrašnjim problemima BiH i pokušajima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske".

"Situcija je bremenita i opterećena zahtevima da se ugrozi položaj RS. Oni su kulminirali time da se kao problem postavi imovina. Ja sam stanovišta tih činjenica rekao predsjedniku da ukoliko se bude insistiralo na tom, blokadom za imovinu mi nismo u mogućnosti da razgovoramo sa investitiorima, a dovedene su u pitanje koncesije koje smo davali. Sve što hoćemo je da se poštuje Dejton", rekao je Dodik.

"Angažman jednog dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se degradira i još više usložni ustavni položaj Republike Srpske. Došli smo do trenutka u kojem to pitanje ne možemo da odlažemo i naša odbrana, kao reakcija na sve to, je da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcjepljenju Republike Srpske ukoliko se ta pitanja za imovinu nameću iako su data u Ustavu i Dejtonu. Moramo da pobjegnemo iz sfere igre diplomata i kvazidiplomata", istakao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ne traži ništa osim onog što je već riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska zalaže za neutralnost, prateći poziciju Srbije.

"Saradnja sa NATO može, ali mi smo to sad obustavili dok ne definišemo poziciju, ali članstvo ne dolazi u obzir", poručio je Dodik.