Šarena planeta

Preživjela agresivni rak jajnika i rodila sina: Ova beba je čudo

rak jajnika stacy beba

Stacey Broadmeadow iz Greater Manchestera bojala se da nikada neće imati dijete nakon dijagnoze - ali uz stručnu skrb, postala je majka. Ona je rodila nakon što su joj odstranjeni jajnici, što je bilo neophodno kako bi joj se spasio život. Žena koja je pobijedila rak jajnika, i to iznimno rijedak oblik, opisala je svoje novorođenče kao "čudotvornu" bebu.

Beba Harry rođena je unatoč svim izgledima, jer su samo dva njena embrija bila sposobna za IVF tretman. Njen prvi pokušaj završio je pobačajem, a jajna ćelija koja ga je stvorila bila joj je posljednja nada.

Govoreći za Sky News, Broadmeadow opisala je Harryja kao "čudo".

"On je zapravo i spasitelj jer, bez moje želje da ga imam, vjerovatno ne bih bila ovdje. Dakle, on je vrlo poseban", rekla je.

"On je totalno okrenuo moj svijet naglavačke. Definitivno, život je sada za živjeti."

Broadmeadow je počela osjećati oštru bol u blizini slijepog crijeva 2017. Ubrzo nakon toga, počela je mrljati između mjesečnica.

Javila se ljekaru opće prakse, koji je isključio trudnoću i zakazao joj ultrazvuk. To je dovelo do daljnjih testova uključujući MRI i CT skeniranje, kada su ljekari uočili tekućinu u njenoj maternici.

Broadmeadow je upućena u Christie NHS Foundation Trust u Manchesteru - najveći i najnapredniji centar za liječenje raka u Evropi.

Nakon procjene, onkolog joj je rekao da sumnjaju da ima PMP i da bi mogla izgubiti jajnike.

“Bila sam shrvana, apsolutno shrvana”, rekla je.

"Doslovno sam samo pomislila: 'Pa, to je to. Nikada neću biti mama. Nikada neću ostvariti san koji sam oduvijek željela'."

Bitka za opstanak

Broadmeadow je bila podvrgnuta prvoj operaciji, ali joj je rečeno da će trebati i drugu operaciju. To bi trajalo osam sati i odstranila bi joj slezenu, žučni mjehur, slojeve tkiva, jajovode i oba jajnika.

Stacey Broadmeadow i beba Harry, koju je rodila nakon što je rak spasio život, zahtijevali su da ukloni jajnike.

Slijedila je grijana hemoterapija (HIPEC) stavljena izravno u abdomen, kako bi se ubile sve preostale tumorske ćelije.

Srećom, uspjela je dobiti podršku s IVF-om.

"Imala sam veliku sreću što sam između dvije operacije uspjela uzeti svoje jajne stanice na NHS-u", rekla je.

  1. godine započeo je proces stvaranja bebe Harryja.

Od 17 sakupljenih jaja samo je osam bilo upotrebljivo nakon odmrzavanja. Od tih osam, samo su dvije jajne ćelije mogle biti oplođene - što znači da je Stacey imala samo dva embrija.

Prvi pokušaj završio pobačajem

Tragično, prvi pokušaj završio je pobačajem.

"Nekako sam mislila da je san gotov i da nikad neću imati dijete, ali sam mislila 'dobro, imam posljednju priliku, dat ću joj'", rekla je.

"Rekli su mi da to nije najsposobniji embrij, ali su ga svejedno stavili u zamrzivač."

Protiv svih očekivanja, ostala je trudna, a Harry je rođen prošlog novembra.

"On je apsolutno čudo", rekla je. “Svaki put kad ga pogledam, samo pomislim koliko sam sretnica.

"Zovem ga moj mali Nemo. U filmu, U potrazi za Nemom, Nemo je bio posljednje malo jaje koje je ostalo. Dakle, on je moj mali Nemo. On je moje malo čudo. Jednostavno je tako poseban."

Kako bi se izborila sa svojim rijetkim rakom abdomena, Broadmeadow je operacijom koja je trajala osam sati uklonjena slezena, žučni mjehur, slojevi tkiva, jajovodi i oba jajnika.

Šta je PMP?

Pseudomyxoma perito nei je rijedak oblik raka koji počinje u slijepom crijevu kao polip (mala izraslina tkiva).

To proizvodi želatinastu tvar koja može eksplodirati - šireći stanice i sluz oko želuca do trbušne sluznice (peritoneuma).

Rebecca Halstead, vodeća klinička medicinska sestra za kolorektalnu i peritonealnu onkologiju u Christieju, koja se brinula o Stacey, rekla je: "PMP je rijedak, tako da mnogi pacijenti ostaju nedijagnosticirani ili primaju netačno i neadekvatno liječenje prije nego što dobiju pravu dijagnozu.

"Ovdje u Christieju ne samo da imamo stručnost i tehnologiju za liječenje ovih pacijenata danas, već također provodimo istraživanja koja će koristiti pacijentima u budućnosti."

Simptomi uključuju gubitak apetita, neočekivano debljanje i bol u želucu.