Svijet

Unutar zlog uma: Josef Fritzl koji je dobio sedmero djece s kćerkom koju je zaključao u podrumu 24 godine, opisuje svoje mučne zločine

Seksualni monstrum iz Austrije Josef Fritzl otkrio je šta mu je prolazilo kroz glavu dok je planirao da zatvori svoju kćerku na 24 godine

Seksualni monstrum iz Austrije Josef Fritzl otkrio je šta mu je prolazilo kroz glavu dok je planirao da zatvori svoju kćerku na 24 godine i postane otac sedmoro incestuozne djece s njom.

Misli silovatelja razotkrivene su u duboko uznemirujućim memoarima, Die Abgründe des Josef F (Ponori Josefa F), koji je objavljen u Njemačkoj, uz pomoć austrijske advokatice Astrid Wagner, prošle sedmice, piše Daily Mail.

Fritzl, koji je zatvorio i seksualno zlostavljao svoju kćerku Elisabeth, osuđen je 2009. na doživotni zatvor zbog incesta, silovanja, prisile, lažnog zatvaranja, porobljavanja i za ubistvo jednog od njegovih maloljetnih sinova iz nehata.

Monstruozna ideja jedan dan dobila je oblik

Njegova kćerka je nestala 1984. u dobi od 18 godina, i nije se ponovo pojavila do 26. aprila 2008. godine, kada je otkrivena u tajnom podrumu ispod očeve kuće u Amstettenu u Austriji.

Razmišljajući o svojim zločinima, Fritzl, koji sada ima 87 godina, rekao je u svojim memoarima: 'U početku je to bila samo igra uma koju sam igrao. Ali navikao sam na to. Ideja, koja mi se ranije činila tako apsurdnom, tako monstruoznom, dobila je oblik.

'Jednog dana sam znao šta moram da uradim. Ostalo je samo čekati pravu priliku. Tog kišnog subotnjeg jutra došlo je vrijeme. Misao je postala akcija.'

Fritzl je napravio svoj podzemni zatvor, koji je imao teška metalna vrata skrivena iza police u njegovoj radnoj sobi.

Pobrinuo se da samo on može pristupiti njemu, instalirajući tajni unos šifre bez ključa koji je samo njemu poznat.

Otac je Elizabeth izmanipulisao da misli da su vrata pod strujnim naponom, tako da će biti ubijena ako pokuša da pobjegne od šokantnog zlostavljanja.

Josef Fritzl je napravio svoj podzemni zatvor u kojem je držao Elizabeth
Josef Fritzl je napravio svoj podzemni zatvor u kojem je držao Elizabeth

Opisujući kako su počele 24 godine užasnih zločina, Fritzl je rekao: 'Sljedećeg jutra sam podnio prijavu za nestale osobe lokalnoj policiji.

Josef Fritzl je natjerao Elisabeth da napiše pisma svojoj majci

'Policajac je sve pažljivo evidentirao i izjavio: 'Ona ima više od 18 godina i može raditi šta hoće.'

Fritzl je natjerao Elisabeth da napiše pisma svojoj majci, objašnjavajući da joj je potrebno vrijeme daleko od kuće, a zatim ih je poslao u daleke gradove. Rekao je komšijama da je pobjegla da se pridruži sekti.

'Nije bilo lako, jer su misli o onome što sam uradio stalno kružile u meni', rekao je.

'Stalno sam bio pun energije. Nije bilo nikoga kome bih se mogao povjeriti. Morao sam gledati naprijed i nastaviti putem koji sam izabrao.'

'Kada sam bio odsutan, odgurivao sam sve svoje probleme. Također, moja tajna. Sve je bilo daleko, daleko. Inače bih poludio!' dodao je u šokantnim memoarima.

'Samo ponekad, kada sam bio sam, proganjale su me tmurne misli. Odmah bih ih potisnuo ometajući sebe i razmišljajući o nečem drugom…'

Zlostavljanje, koje je počelo tako što je Elisabeth onesvijestio krpom natopljenom etrom, kulminiralo je rođenjem sedmoro djece - od kojih je troje ostalo u zatočeništvu s majkom.

Jedan je umro od Fritzlove ruke, nekoliko dana nakon rođenja. Fritzl je tijelo spalio u spalionici.

Ostalo troje odgajali su Fritzl i njegova supruga Rosemarie.

Putovao na Tajland dok je kćerku držao u podrumu

Fritzl bi čak išao na duge odmore na mjesta poput Tajlanda, ostavljajući svoje žrtve da se nose sa nestankom struje, pacovima, kanalizacijom i truhlom hranom u svom podzemnom zatvoru.

Fritzl je također otkrio da je ponosan što je dobio odraslog sina, koji je, prema njegovim riječima, začet tokom tajne afere sa ženom iz Gane koja je sada cijenjeni advokat.

Pišući knjigu, Fritzl traži stvari za koje smatra da su mu uskraćene: razumijevanje, saosjećanje, možda - iako to ne izražava riječima - oprost.

Josef Fritzl u zatvoru

On iznosi potencijalne planove da se vrati u Amstetten i "možda tamo otvori mali biznis".

To dolazi nakon što je nedavno podnio zahtjev za premještaj u normalan zatvor. Austrijski sudovi odbacili su prethodne pokušaje da bude prebačen u zatvor slabijeg nivoa.

Fritzl, koji je prije šest godina promijenio ime u Mayrhoff, sada navodno pati od demencije.

Ali Wagner je tvrdila da nije vidjela znake bolesti: 'Ne, ovaj starac ovdje je daleko od toga da bude bespomoćan starac. Osetio sam energiju. Snaga volje. Odlučnost. Nema traga od demencije.'

59-godišnjakinja ga je počela posjećivati u Steinu, a rezultat tih posjeta je knjiga koju je ona napisala, i koja predstavlja prikaz njenih utisaka, isprepletenih Fritzlovim vlastitim spisima.

Čitalac ne dobija riječ 'izvini' od Fritzla

Kaže da je privlače zli muškarci poput njega jer ju je "uvijek fasciniralo ono što motiviše takve kriminalce".

Autorica Ali Wagner kaže da je morala zanemariti osjećaje Elisabeth i njene djece - i Fritzlove žene - kako bi iznijela ono što vjeruje da je istinit prikaz tog čovjeka i njegovih zločina.

"Nisam razmatrala perspektivu drugih - žrtava i rođaka - Fritzla", rekla je Ali Wagner. 'Svako ko je povrijeđen ovom [pričom] ne bi trebao ni čitati ovu knjigu.'

U svakom slučaju, insistira ona, njen interes nisu toliko Fritzlovi zločini, već ono što ga pokreće.

Čitalac ne dobija riječ 'izvini' od Fritzla, ali postoje odlomci samosvijesti u Ponorima od čovjeka za kojeg je psihijatar vještak na suđenju rekao da će 'ostati opasan za žene sve dok ima puls'.

Mnogo prije nego što je stavio tu krpu natopljenu etrom na nos i usta svoje kćerke, Fritzl je imao dosije seksualnih zločina. Godine 1967., godinu dana nakon što je Elizabeth rođena, provalio je u dom 24-godišnje medicinske sestre u Linzu i silovao je, držeći joj nož pod grlom.

Također je imenovan kao osumnjičeni za pokušaj silovanja druge žene. Odslužio je 12 mjeseci od dosuđenih 18 zatvorske kazne, ali kad su vlasti godinama kasnije došle da istraže njegovu porodicu, presuda je zastarjela i izbrisana iz njegovog dosijea.

'Za nekoga ko je rođen da siluje, dugo sam izdržao', rekao je sudskom psihijatru koji je radio procjenu njegovog stanja prije suđenja.

'U meni se krije zla pruga. Ja sam rastrzana osoba, sa strastima koje ne mogu kontrolirati. Svim srcem se kajem zbog onoga što sam uradio svojoj porodici. Ali, nažalost, ne mogu to nadoknaditi.'

Fritzl je rođen u Amstettenu 1935. godine i odgajala ga je uglavnom njegova majka. Njegov otac je bio alkoholičar koji je napustio porodicu kada je Fritzl imao četiri godine. Njegova majka je bila stroga žena koja ga je često tukla.

Majka me stalno vrijeđala kao sotonu, kao zločinca

'Kao dijete, uvijek sam mislio da sam nepoželjan', piše u knjizi. 'Nikada nisam dobio poljubac od nje, niti zagrljaj - iako sam se toliko trudio. Plašio sam se nje, užasno, njene nepredvidljivosti, njenih batina, njenog klečanja na meni.

'I stalno me je vrijeđala kao sotonu, kao zločinca, kao beskorisnu stvar. Zabranila mi je da imam prijatelje.'

U znak osvete, kasnije je tvrdio da ju je zaključao na tavan sa zazidanim prozorima posljednjih nekoliko godina prije njene smrti, 1980.

Još jedan odlomak knjige citira Fritzla kaže: 'U stvarnosti sam dobra osoba', i, ovaj bivši inženjer elektrotehnike, navodi da ne može razumjeti zašto je njegova supruga prekinula kontakt s njim.

Elisabeth sada ima novi identitet, kao i šestero djece koju je dobila s ocem živeći u mraku koji je bio njen dom 24 godine.

Ona i djeca su preseljeni u malo austrijsko selo. Država je platila 700.000 funti za kuću zaštićenu visokom ogradom i nadzornim kamerama.

U međuvremenu, Fritzl većinu dana provodi sam sa svojim TV-om i računarom. Uzgaja povrće u zatvorskom vrtu.