Svijet

New York se sprema za historijski događaj. Trump je stigao, cirkus je počeo

Donald Trump SAD suđenje Trumpu

Bivši američki predsjednik Donald Trump konsultirao se s advokatima u Trump Toweru u New Yorku dok se priprema suočiti s krivičnim optužbama u slučaju koji ulazi u historiji.

Trump je pod istragom zbog tajne isplate novca neposredno prije izbora 2016. porno zvijezdi koja je rekla da su imali seks. On negira krivicu, prenosi BBC.

Trump: Ogromne mjere sigurnosti

Na snazi su dodatne mjere sigurnosti. Vlasti očekuju proteste ispred suda na Manhattanu tokom utorka.

Trump (76) prvi je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država protiv kojeg se vodi krivični postupak.

"LOV NA VJEŠTICE", napisao je republikanac na svojoj platformi Truth Social nedugo prije nego što je u ponedjeljak otputovao iz svog doma na Floridi u New York.

To je putovanje privuklo ogromnu pažnju američkih informativnih kanala.

Očekuje se da će u utorak ujutro desetine policajaca i sudskih službenika, kao i agenata Tajne službe ispratiti Trumpa ulicama New Yorka do sudskog kompleksa Donji Manhattan.

Optužbe s kojima se suočava bit će u potpunosti objavljene na saslušanju koje je zakazano za oko 14.15 po lokalnom vremenu (20.15 po našem). Njegovi advokati već su rekli da se neće izjasniti krivim.

Očekuje se da će se bivši predsjednik prvo predati u uredu okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga prije nego što bude izveden pred sud.

Trump je pod istragom zbog bankovnog transfera od 130.000 dolara koje je njegov bivši advokat Michael Cohenu isplatio zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.

Tajni ugovori, odnosno isplata novca za povjerljivost, nisu nezakoniti. Međutim, tužitelj na Manhattanu istražuje jesu li poslovni podaci u vezi s isplatom falsifikovani. Naime, Trump je Cohenu novac nadoknadio sumnjivim isplatama preko svoje kompanije.

Trump suočava se s najmanje jednom optužbom za krivično djelo u ovom slučaju, prema američkim medijima. Drugi izvještaji sugeriraju da se u njegovoj optužnici nalazi oko 30 tačaka.

Mediji su lobirali kod suca Juana Merchana da dopusti kamere unutar suda. Tom prijedlogu se usprotivio Trumpov pravni tim. Tvrde da bi to "stvorilo cirkusku atmosferu na suđenju".

Međutim, u ponedjeljak navečer, sudac Merchan je odlučio da će nekim fotografima biti dopušteno snimiti nekoliko minuta prije službenog početka suđenja.

Ogromna pažnja

Očekuje se da će bivši predsjednik biti pušten uz kauciju. Pretpostavlja se da će se odmah vratiti u svoj dom na Floridi (Mar-a-Lago) u utorak navečer. na Floridi planira održati govor u 20.15 sati po lokalnom vremenu.

Sam dolazak u New York privukao je enormnu pozornost. Uživo je praćen put njegovog aviona (obojen crvenom, bijelom i plavom bojom s natpisom "Trump" velikim slovima sa strane) tokom gotovo četverosatnog leta od West Palm Beacha do aerodroma LaGuardia u newyorškom Queensu.

Očekujući njegov dolazak, raskrsnica oko Trump Towera - rezidencije bivšeg predsjednika na Manhattanu - bilo je prepuno Newyorčana i turista.

Desetine medijskih ekipa smjestile su se na svakom slobodnom uglu. Najmanje pet novinarskih helikoptera nadlijetalo je Petu aveniju.

Trump je mahao medijima i okupljenima. Potom je ušao u neboder pod jakim mjerama osiguranja. Desilo se to malo nakon 16.15 po lokalnom vremenu.

Pretpostavlja se da je Trump proveo ponedjeljak navečer u Trump Toweru savjetujući se s pravnim timom.

Inače, Trumpova kampanja za Bijelu kuću 2024. prikupila je više od 8 miliona dolara otkako su vijesti o optužbama protiv njega objavljene prošlog sedmice, tvrdi njegov tim.

Kongresnica Georgije Marjorie Taylor Greene planira održati pro-Trumpov skup u blizini suda u utorak.