Svijet

Jedna je evropska zemlja napokon popustila: Ukrajini šalju opako oružje ruske proizvodnje

Poljska je i zvanično popustila i želi da šalju opako oružje Ukrajini. Naime, Poljaci su u utorak prijepodne poručili kako bi mogli Ukrajini isporučiti borbene avione MiG-29 iz vlastite flote u narednih četiri do šest sedmica, javlja Sky News.

Dostavili borbene avione

Poljska bi tako postala prva ukrajinska saveznica koja bi Kijevu dostavila borbene avione. Ideju je jutros predstavio poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Morawiecki je na konferenciji za novinare upitan kada će lovci biti isporučeni Ukrajini. On je odgovorio da opako oružje bi mogli poslati u aprilu.

"Isporuka lovaca MiG-29 Ukrajini mogla bi se izvršiti u sljedećih četiri do šest sedmica", rekao je Morawiecki.

Andrzej Duda, predsjednik Poljske, ranije je izjavio da je Varšava spremna isporučiti Ukrajini svoje lovce MiG-29 u okviru međunarodne koalicije. Izrazio je uvjerenje da će Ukrajina u budućnosti biti snabdjevena lovcima F-16.

Tragaju za avionima

"Ostatak lovaca MiG-29 koji su u službi u Zračnim snagama Poljske - spremni smo poslati ove lovce u Ukrajinu i siguran sam da će Ukrajina biti spremna da ih odmah upotrijebi“, rekao je Duda.

U Ukrajini već mjesecima tragaju za avionima, uglavnom F-16 Fighting Falcon, tvrdeći da bi ta donacija mogla preokrenuti ravnotežu u ratu s Rusijom.

Do sada su ih zapadni saveznici odbijali dostavljati, a Washington i London su jasno davali do znanja da to trenutno ne dolazi u obzir.

Poljska ima 28 aviona MiG-29 raspoređenih u zračnoj bazi u gradu Malborku. Varšava još nije objavila koliko ratnih aviona ovog tipa planira poslati u Kijev.