Vijesti

Protest novinara ispred NSRS: Stavili flastere na usta

Predstavnici novinarske zajednice okupili su se ispred Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da još jednom pozovu narodne poslanike da iz skupštinske procedure povuku Nacrt zakon o kleveti.

Simbolično su stavili flastere na usta i ostavili olovke ispred da svako ko podrži ovaj zakon piše vijesti umjesto novinara.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka kaže da ako nacrt zakona prođe nema slobode mišljenja. Dodao je da će svaki dan objavljivati imenom i prezimenom one koji su javno podržali zakon da svi građani vide.

Novinari ispred NSRS su simbolično prelomili olovke kao znak protesta i usvajanja ovog zakona.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u Sarajevu, uputio je pismo najužem rukovodstvu NSRS uoči sjednice na kojoj će se naći nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika da takav dokument povuku.

"Ovakve eventualne izmjene i dopune Krivičnog zakonika imale bi dugoročne i štetne posljedice, od ograničavanja pristupa informacijama do stvaranja klime straha i represije, te, nažalost, predstavlja veliki korak unazad u zaštiti osnovnih sloboda, a time i korak unazad na evropskom putu. Zabrinutost Evropske unije već je jasno iznesena kako nadležnim organima RS-a, tako i javnosti, ali kratki podsjetnik nije naodmet.", napisao je.

Podsjetimo, ove izmjene izazvale su burnu reakciju javnosti, stoga mnogi navode da će povodom toga u Banjoj Luci danas biti održan protest nezadovoljnih građana i medijskih radnika.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kolokvijalno nazvan ‘zakonom o kriminalizaciji klevete’, tretira klevetu i uvredu kao krivična djela i najavljuje visoke novčane kazne za prekršioce, prema dosad objavljenim informacijama.