Svijet

Otac 26 dana tražio kćerku spašenu u potresu u Turskoj. A onda je pronašao na groblju za siročad

na groblju za siročad erve i spašavanje djevojčice

Nakon 26 dana potrage za kćeri koja je izvučena iz ruševina nakon potresa u jugoistočnoj Turskoj, otac Abdulah Aktas njeno je tijelo pronašao na groblju za siročad. Nakon što su potresi pogodili Kahramanmaras, Aktas i njegova porodica našli su se zarobljeni pod ruševinama kuće. Spašen je nakon 10 sati. Kćerka Mukaddes Erva nakon 16 sati te kolima hitne pomoći prevezena u bolnicu. Kada je saznao za njeno spašavanje, krenuo je u potragu.

Gotovo četiri sedmice poslije otkrio je da je umrla u bolnici i potom bila pokopana na groblju za siročad. Ostali članovi Aktasove porodice, među kojima su druga kćerka, supruga i sestra, preminuli su pod ruševinama. U medijima su česte vijesti o djeci izgubljenoj nakon što su spašena iz ruševina i prevezena u bolnicu.

Više od 50 hiljada ljudi poginulo je nakon dva snažna potresa u razmaku od nekoliko sati 6. februara u Turskoj i Siriji. Samo u Turskoj poginulo je više od 45 hiljada ljudi. Spasilački timovi uglavnom su izgubili nadu da će više od tri sedmice nakon katastrofe pronaći preživjele pod ruševinama.

Spasioci su u četvrtak pronašli živog bijelog terijera pod ruševinama u Antakyji, objavila je agencija Anadolu. Pronađeno je i beživotno tijelo muškarca za kojega se vjeruje da je vlasnik psa. Pas je preživio jer je pronašao hranu pod ruševinama. Anadolu piše da je u četvrtak pod ruševinama kuće u Gaziantepu spašeno pet ovaca i koza.