Politika

Murphy je jučer poslao jako važnu poruku. Posebno za radikalne SDA-ovce i DF-ovce

Michael Murphy, Ambasada SAD u BiH, Milorad Dodik,

1. mart - Dan nezavisnosti BiH jedan je od najvažnijih datuma u historiji države i prilika je za političare da pošalju državotvorne, vizionarske poruke.

No, prije nego što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić održao antizapadni govor, prozivajući strance za probleme koje on za sve godine razvlačenja po Predsjedništvu nije ispio riješiti, otrežnjujuću poruku poslao je ambasador SAD u BiH.

Michael Murphy kao da je znao da jučerašnji dan za širenje antizapadne histerije neće iskoristiti samo dežurni Milorad Dodik, poslao je važnu, otrežnjujuću poruku i dijelu probosanskog političkog faktora.

Naime, ta antizapadna histerija do sada je bila rezervirana faktički samo za Dodika i njegove trbuhozborce, no posljednjih mjeseci kako vlast gube SDA i DF, prvaci ove dvije stranke preuzimaju štafetu i bivaju čak još glasniji.

"Imajući u vidu ove izazove, Sjedinjene Države i njihovi međunarodni partneri moraju pojačati angažman u Bosni i Hercegovini. Partneri ne smiju odstupiti. Naše obećanje da ćemo podržavati suverenitet, institucionalni i teritorijalni integritet BiH i njen multietnički karakter nije puka retorika. To je stvarna, dugogodišnja obaveza koju ispunjavamo svaki dan. Oni koji sumnjaju u našu trajnu posvećenost zemlji ili u to da BiH pripada Zapadu – ili sugeriraju da ona možda ima jače saveznike u Rusiji, Kini ili Iranu – jako se varaju”, kazao je Michael Murphy.

Dakle, ambasador SAD u BiH u ovom dijelu svoje čestitke poslao je nekoliko važnih poruka. Prva je da SAD i međunarodni partneri stoje uz cjelovitu, jedinstvenu, multietničku BiH. Druga je upućena kritičarima.

Pored toga što je Murphyjeva poruka upućena i Dodiku, koji održava odnose s Rusijom, ona je upozoravajuća za dio probosanskog faktora koji sve više zagovara svađu sa Zapadom - SDA i DF.

U ovom slučaju, DF-ovci su možda i radikalniji, no u posljednje vrijeme sve češće se antizapadne poruke mogu čuti i od SDA-ovaca. Prvo je Bakir Izetbegović prozivao Murphyja da želi izbaciti SDA iz vlasti, onda se tvrdi da zapad želi vidjeti Fadila Novalića iza rešetaka, da bi na kraju Haris Zahiragić ispalio da se Bošnjaci mogu okrenuti Kini, Rusiji, Srbiji ili Iranu.

Površnom političkom analizom lako je utvrditi da bi takav zaokret u političkom smislu bio poguban po Bošnjake pa i državu Bosnu i Hercegovinu.

I upravo to Murphy govori.

U trenutku kada je svijet zbog ruske invazije na Ukrajinu polariziran, i kada postoje dva pola - zapadni i ruski agresorski, svađa i eventualni zaokret ka istoku značio bi svrstavanje BiH uz islamofobnog Orbana, autokratskog Erdogana i diktatorsko-nasilničkog Putina.

Od završetka agresije na BiH, upravo su zapadne zemlje okupljene u tzv. međunarodnu zajednicu u BiH bile motor pozitivnih promjena, učvršćivanja državnih institucija a vrhunac je bio Aprilski paket.

Bile su to ustavne reforme koje su podrazumijevale jednu policiju, jednog predsjednika, jačanje državnih institucija - ukratko: normalnu državu.

I on je oboren upravo glasovima Bošnjaka.

Moguće da je da Murphyu u svom obraćanju upravo zbog toga spominje propali Aprilski paket kao poruku dijelu probosanskog faktora da su upravo oni srušili nešto što je urađeno na vrhuncu iste te međunarodne zajednice koju sad pljuju zbog navodne razgradnje BiH.