Zdrava hrana

Internet poludio za krofnama bez brašna i šećera! Čak se ne prže u ulju

Slasne krofnice bez brašna, šećera i prženja u dubokom ulju? Postoji takav recept i čak je jednostavniji i ukusnije od originalne verzije! Riječ je o keto krofnicama, odnosno smjesi za tijesto sa minimum ugljikohidrata.

Možete ih jesti bez grižnje savjesti jer nemaju sve one kritične sastojke kojih se uvijek pribojavamo i uklapaju se u režime ishrane siromašne ugljikohidratima.

No, ako s druge strane ne vodite računa i samo želite da krofnice pripremite bez prženja onda umjesto kokosovog i bademovog brašna koristite obično pšenično, a umjesto eritritola - bijeli šećer.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • 180 g krem sira (ili niskomasnog krem sira)
  • 75 g kokosovog brašna
  • 75 g bademovog brašna (blanširanog samljevenog badema)
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 g eritritola (ili običnog šećera)
  • kora od limuna
  • ulje

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite pleh pek-papirom.
  2. Pomiješajte u posudi sir, jaja, koru limuna i eritritol. U smjesu dodajte kokosovo i bademovo brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa sve miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite da odstoji 10 minuta. Ako je tijesto premekano, dodajte još malo brašna.
  3. Kašiku umočite u ulje, pa njom vadite male količine tijesta iz smjese. Oblikujte kuglice i slažite ih na pleh, ali ne preblizu jednu drugoj.
  4. Pecite kuglice u 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Po želji ih pospite prah šećerom i služite sa prilogom po želji.

Clicky