Svijet

Ukrajinski obavještajac: Pokrećemo ofanzivu, ciljevi su i na teritoriji Rusije

ofanzivu ukrajniski vojnik u rovu

Ukrajinske oružane snage bit će u proljeće spremne započeti ofanzivu protiv ruske vojske, koja je okupirala velike dijelove zemlje. Rekao je to danas zamjenik šefa ukrajinske vojnoobavještajne službe Vadim Skibicki.

"Tačno vrijeme ovisi o nekoliko faktora, uključujući pošiljke zapadnog oružja, koje igra vrlo važnu ulogu u ukrajinskoj obrani od ruskih napadača", rekao je Skibicki za njemačku medijsku firmu Funke Mediengruppe.

Poruka Kijeva

Više od godinu dana nakon što je Rusija započela invaziju na susjednu Ukrajinu, Skibicki je ponovio da je cilj Kijeva osloboditi svu ukrajinsku teritoriju, uključujući Krimski poluotok, koji je Moskva anektirala 2014.

"Stat ćemo samo kada vratimo našu zemlju u (međunarodno priznatim) granicama iz 1991. To je naša poruka Rusiji i međunarodnoj zajednici", kazao je.

Skibicki je opisao da Kijev namjerava postići svoje "strateške vojne ciljeve" tako da probije liniju ratišta na jugu, između Krima i Rusije.

Žele uništiti i skladišta oružja na ruskom teritoriju

"Moguće je da ćemo također uništiti skladišta oružja ili vojne opreme na ruskoj teritoriji, naprimjer oko grada Belgoroda, odakle kreću napadi na Ukrajinu. To predstavlja prijetnju (ukrajinskom gradu) Harkovu, naprimjer", rekao je.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. Najmanje 8.000 civila je ubijeno i više od 13.000 je dosad ranjeno, prema službenim procjenama. Ruske snage kontroliraju otprilike 20 posto ukrajinske teritorije.