Region

Studenti protestovali u Prištini. Ne žele zajednicu opština sa srpskom većinom

Studenti su danas protestovali u Prištini.

Pod motom “Zajedno protiv Zajednice” u organizaciji Studenskog parlamenta Prištinskog univerziteta “Hasan Prishtina” danas je održan marš studenata.

Oni su izrazili svoje protivljenje formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, javlja Anadolija.

Više stotina studenti, kojima su se pridružili i drugi građani, nosili su nacionalne albanske zastave i transparente. Na njima je pisalo “Zajednica ne prolazi”, “Ne prihvatam Zajednicu koja nas bosnizuje”, “Gde je priznanje diploma?”, “Vučić=Putin”...

Marširalo se od Nacionalne biblioteke Kosova do Nacionalnog pozorišta Kosova, prekoputa zgrade Vlade Kosova.

Govornici su naveli da je monoetnička Zajednica u suprotnosti sa Ustavom Kosova koja "ne unapređuje prava Srba nego ih instrumentalizuje, s ciljem da se unaprijedi prisustvo Srbije na Kosovu. To bi dovelo do destabilizacije kosovske države".

Alba Lala iz Studenskog parlamenta istakla je da se danas 24 godine od završetka rata i 15 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova ne priča o recipročnom priznavanju diploma između Kosova i Srbije.

Kako kaže, samo se govori o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

“Kosovo sa 93 posto Albanaca prihvatilo je da se izjasni kao multietničko, dok se za Srbe zahtijeva da se prekrši svako izgrađeno načelo i da se formira monoetnička instanca”, navela je studentkinja.

Ona je dodala da je to dokaz da Srbija i dalje ima teritorijalnih pretenzija prema Kosovu.

Okupljenima se obratio i Naim Zhitija, predsjednik Udruženja porodica heroja i mučenika nacije. On je rekao da se ovo udruženje protivi Zajednici, kao monoetničkom udruženju.

"Tražimo od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju i na njene pretenzije prema Kosovu“, rekao je Zhitia.

Zhitija je rekao da Uudruženje koje on predstavlja nudi podršku premijeru Albinu Kurtiju da se čvrsto suprotstavi ovom pitanju i zaštiti suverenitet Kosova.